Download

Alertheid rondom Log4j kwetsbaarheid

Afgelopen vrijdag is een kwetsbaarheid ontdekt in een belangrijk onderdeel van Java software, ook wel bekend als Log4J.

In het weekend is duidelijk geworden dat er door hackers actief wordt gescand naar apparaten die kwetsbaar zijn voor deze kwetsbaarheid.

Op dit moment wordt er in de media veel gepubliceerd over deze kwetsbaarheid, de kritieke kwetsbaarheid heeft uiteraard veel aandacht binnen onze organisatie. In dit blog breng ik je op de hoogte van de huidige status en onze aanpak.

Aanwezigheid van Log4J

Log4J is geen software pakket op zich zelf maar een onderdeel dat door veel verschillende software makers wordt gebruikt.

Een groot verschil met andere kwetsbaarheden is dat het component zit verstopt in software van veel verschillende partijen, meestal is daarom niet bekend dat je gebruik maakt van Log4J en of je dus kwetsbaar bent.

Naast software wordt Log4J veel in apparaten gebruikt zoals Apple apparaten en zelfs Tesla’s.

Je kan de kwetsbaarheid zien als een zij ingang die hackers kunnen misbruiken om van daaruit steeds verder binnen te dringen.

Onze aanpak

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft dit weekend een waarschuwing met de categorie hoog naar buiten gebracht en een lijst met kwetsbare applicaties.

Dit weekend hebben we uitgebreid onze eigen omgeving onder de loep genomen. Kwetsbare applicaties zijn direct bijgewerkt en de omgeving is gescand op mogelijk misbruik.

Daarna hebben we de aan de hand van de lijst met software handmatig gecontroleerd of Log4J mogelijk ook wordt gebruikt bij onze klanten.

Indien dit het geval is hebben wij direct actie ondernomen door de software te updaten of in overleg tijdelijk uit te schakelen.

Onze leverancier heeft gisteren een scanning tool uitgebracht, gisteravond hebben we bij al onze beheer klanten geautomatiseerd de volgende handeling uitgevoerd:

  1. Scannen op de aanwezigheid van Log4J op alle servers en computers van onze klanten;
  2. Indien aanwezig wordt er geautomatiseerd een fix toegepast die misbruik voorkomt;
  3. Het systeem wordt uitgebreid gescand op aanwijzingen van misbruik;


Ook vandaag nog zijn we volop bezig om de aanwezigheid van de software en aanwijzingen van misbruik bij onze klanten verder te onderzoeken. Neem je geen ICT Beheer af bij BK IT Solutions? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met jouw ICT beheerder of BK IT Solutions.

Indien nodig zullen we nog persoonlijk contact opnemen om verdere vervolg stappen met je te bespreken. We zitten er bovenop en houden de ontwikkelingen in de gaten, de afgelopen dagen zijn onze collega’s regelmatig bijgepraat over de impact en noodzakelijke updates. Uiteraard om onze relaties zo snel mogelijk te helpen. Samen pakken we deze uitdaging op.

Neem gerust contact met ons op mocht je nog aanvullende vragen hebben.