Apple Macbook en Microsoft 365 werken nu nog beter samen

Maak je gebruik van Microsoft 365 en beschik je over een Apple Macbook? Goed nieuws! Microsoft heeft onlangs een aantal verbeteringen aangekondigd die het gebruik van een Apple Macbook in combinatie met Microsoft 365 nog eenvoudiger en veiliger maken.

Nog regelmatig krijg ik het te horen wanneer ik een potentiële klant bezoek. Meestal aan het einde van het gesprek en in een verontschuldigende vorm “Één ding… wij maken wel gebruik van Macbooks”. Alsof de oplossing op dat moment zou veranderen en de door ons voorgestelde Moderne Werkplek oplossing op basis van Microsoft 365 niet zou werken in combinatie met Apple.

Al een aantal jaar beheren wij voor onze klanten Microsoft 365 omgevingen in combinatie met Apple apparaten. In onze moderne werkplek oplossingen maken wij hiervoor gebruik van Microsoft Intune, hier hebben wij goede ervaringen mee.

Onlangs bezocht ik samen met mijn collega’s Reinier en Samuel de Microsoft Endpoint Summit, waar ook enkele sessies in het teken stonden van de nieuwe functionaliteiten en best practices voor het gebruiken van Apple apparatuur in combinatie met Microsoft 365.

Platform SSO

Platform SSO is 1 van de nieuwste aankondigingen vanuit Microsoft voor het gebruik in combinatie met bijvoorbeeld aan Apple Macbook. Platform SSO wordt onder ICT’ers ook wel de Windows Hello for Business genoemd. Windows Hello for Business is de techniek die wij binnen de moderne werkplek gebruiken om veilig in te loggen en Single Sign On naar de verschillende Microsoft applicaties mogelijk te maken.

De Platform SSO techniek die op een Apple Macbook wordt gebruikt maakt het mogelijk om in te loggen met een Microsoft account op een Apple apparaat met behulp van biometrische verificatie (Touch ID / Face ID). Nadat de verificatie is gelukt wordt er op de achtergrond een token aangemaakt waarmee de gebruiker ook automatisch kan inloggen op Microsoft applicaties zoals Outlook, Teams en Onedrive maar ook andere populaire kantoor applicaties zoals Exact die met behulp van Single Sign On zijn geconfigureerd.

Apple Macbook automatisch koppelen aan Microsoft 365

Voor het beheren van Apple apparatuur bij onze klanten vertrouwen wij op Microsoft Intune, onderdeel van Microsoft 365. Microsoft Intune is het beheer platform van Microsoft waarmee security, apps, configuratie en beleid naar apparaten wordt gepushed. Microsoft heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd waardoor het beheren van Apple apparaten vanuit Microsoft Intune nu nog eenvoudiger is en zelfs zonder tussenkomst van systeembeheer kan plaatsvinden.

Door je Apple apparatuur aan te schaffen bij een Apple reseller zoals BK IT Solutions, kun je jouw Apple apparaten automatisch laten inschrijven voor jouw Apple Business Manager account. Apple Business Manager is het zakelijke platform van Apple waarin je al jouw apparatuur kunt beheren.

De Apple Business Manager kan gekoppeld worden aan Microsoft Intune, hierdoor worden Apple apparaten automatisch ingeschreven aan Microsoft Intune zonder dat er handelingen nodig zijn. Nadat het apparaat aan Microsoft Intune is toegevoegd kan de medewerker – met behulp van het eerder beschreven platform SSO zijn / haar Microsoft 365 account gebruiken in om in te loggen.

Bijna geen verschil meer tussen Apple en Windows

Hoewel onze ervaringen met het gebruik van Apple en Microsoft 365 al goed waren, wordt er een enorme stap gezet met de nieuwe functionaliteiten. Met name Platform SSO is een belangrijke stap waarmee het gebruik van Microsoft 365 voor Apple gebruikers eenvoudiger wordt maar tegelijkertijd meer veiligheid toevoegt.

Momenteel zijn we druk bezig met het uitrollen van deze nieuwe functionaliteit bij onze klanten. Maakt jouw organisatie gebruik van Apple en Microsoft 365 maar ben je nog geen klant van BK IT Solutions? We denken graag met je mee hoe jij deze nieuwe functionaliteiten binnen jouw organisatie kan uitrollen. Neem gerust contact met ons op.