Azure Virtual Desktop – De moderne RDS-oplossing uit de Cloud

Werk je nog met een RDS-oplossing? Dan herken je wellicht de frustraties: Outlook werkt traag, vergaderen via Teams werkt niet lekker en het zoeken naar een e-mail duurt minuten en vaak zonder het gewenste resultaat. Azure Virtual Desktop is een moderne oplossing uit de Cloud en is de oplossing voor deze problemen. In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van Azure Virtual Desktop.

Als organisatie ben je ambitieus en je werkt dan ook al voor een groot gedeelte met Microsoft 365 in de Cloud. Je organisatie is afhankelijk van bepaalde applicaties maar deze zijn helaas nog niet geschikt om uit de Cloud te werken. Je maakt daarom nog gebruik van een RDS-omgeving.

Helaas werkt de combinatie met Microsoft 365 niet lekker. Outlook en andere Office- applicaties zijn traag en lopen regelmatig vast. Onze ICT-specialisten kunnen je helpen met om jouw RDS-en Microsoft 365 omgeving te optimaliseren en acceptabel te maken, maar een ‘match made in heaven’ zal het nooit worden. De oplossing? Azure Virtual Desktop

Wat is Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop (voorheen Windows Virtual Desktop) kun je zien als de opvolger van RDS. Een moderne oplossing vanuit de Cloud die perfect samenwerkt met Microsoft 365. Azure Vitual Desktop draait op het Microsoft Cloudplatform Azure; het meest betrouwbare Cloud platform wat we kennen. Virtual Desktop werkt op basis van Windows Server 2019 of met een speciale versie van Windows 10 of Windows 11. Deze versie maakt het mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijkertijd in te loggen op één Virtual Desktop maar toch een volledige Windows 10 of Windows 11 ervaring te geven. Ook is het mogelijk om apps los te streamen naar eindgebruikers. Dit is ideeal wanneer jouw organisatie al gebruikt maakt van de Moderne Werkplek maar nog te maken hebt met apps die nog niet in de cloud werken.

Performance van Azure Virtual Desktop

Door de goede samenwerking met Microsoft 365 zal je met Virtual Desktop veel minder klachten en frustraties ervaren over een traagwerkende Outlook omgeving, vastlopende applicaties of bestanden die lastig zijn te openen vanaf je OneDrive of SharePoint locatie. Virtual Desktop lost deze problemen voor je op.

Werkt jouw organisatie ook met AutoCAD bestanden? Zelfs voor de meest veeleisende applicaties biedt Microsoft een configuratie die jouw applicatie goed laat werken. Zo zijn er ook configuraties mogelijk met een Nvidia Quadro grafische kaart.

Kostenbesparend

Het migreren van jouw RDS-omgeving naar Azure Virtual Desktop kan je dus een hoop gedoe besparen. Afhankelijk van jouw huidige configuratie kan het daarnaast ook zorgen voor een kostenbesparing. Bij Microsoft Azure betaal je namelijk alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Zo kun je buiten werktijd het aantal virtuele machines afschalen of in zijn geheel uitschakelen. Het is ook mogelijk om machines voor een langere periode te reserveren, dit levert je een kostenbesparing op tot 66%.

Op het gebied van softwarelicenties bespaar je aanzienlijk tegenover RDS. Azure Virtual Desktop is namelijk een standaardonderdeel van Microsoft 365 Business Premium. Bij een RDS- omgeving had je voorheen altijd minimaal Microsoft 365 Business Premiumlicentie (€16,90) en een RDS- licentie (€5,50) nodig.

Veilig mobiel werken

Maak je nog gebruik van een RDS-omgeving dan is het van groot belang dat je deze op de juiste manier hebt beveiligd. Slecht beveiligde RDS-servers worden door hackers vaak misbruikt om ransomware te verspreiden. Door de moderne aanpak van Azure Virtual Desktop kun je gebruikmaken van alle beveiligings-en beheerstechnieken van Microsoft 365.

Nog niet overtuigd?

Azure Virtual Desktop is de juiste oplossing wanneer je een einde wilt maken aan de problemen die je momenteel ervaart met RDS. Daarnaast verhoogt het de veiligheid van jouw IT-omgeving en wanneer Azure Virtual Desktop op de juiste manier wordt ingericht kan het je ook nog eens een flinke kostenbesparing opleveren.

Toch is elke organisatie anders en is er geen algemene rekensom die op elke organisatie van toepassing is. We gaan daarom graag met jou in gesprek om te kijken wat de belangrijkste voordelen voor jouw organisatie zijn. Neem gerust contact met ons op of plan een gratis ICT-adviesgesprek in.