Edge vs Chrome – welke browser kun je het beste gebruiken?

Wat is jouw favoriete browser? De voorkeur van vele is Google Chrome: veruit de meest populaire browser op zowel desktop als mobiel. Maar is het daarmee ook de beste browser?

Een favoriet bij ons op kantoor is Edge, de browser die Microsoft voor het eerst uitbracht met Windows 10. Ook al hebben Microsoft Edge en Google Chrome dezelfde basis doordat ze met open source Chromium gebouwd zijn, zijn er veel gebieden waarin ze van elkaar verschillen. Om erachter te komen welke browser de beste is, gaan we Microsoft Edge en Google Chrome met elkaar vergelijken.

Google Chrome

De populairste browser ter wereld werd in 2008 geïntroduceerd. Vóór de release heerste de voorloper van Edge, Internet Explorer (IE) met een marktaandeel van 95%.

Google Chrome haalde Internet Explorer en Mozilla Firefox binnen een paar jaar in en werd marktleider. Tegenwoordig heeft Google Chrome een marktaandeel van 65,27%, terwijl Internet Explorer is gedaald tot slechts 0,61%.

Chrome werd oorspronkelijk gebouwd voor Windows en werd later uitgebracht voor Linux, macOS, iOS en Android. Het grootste deel van de broncode van Google Chrome is gebaseerd op Chromium, een gratis, open-source softwareproject van Google. Deze twee browsers en vele andere strijden voortdurend om marktaandeel.

RAM-honger

Google Chrome heeft een slechte reputatie als het op RAM-gebruik aankomt. Google heeft de afgelopen jaren hard gewerkt en Chrome gebruikt nu minder RAM-geheugen als voorheen. Maar niet zo weinig als Microsoft Edge. Het verschil is niet enorm, vooral niet wanneer je systeem veel RAM-geheugen heeft om mee te spelen, maar dit kan van groot belang zijn voor pc’s met minder vermogen zoals lichtgewicht laptops.

Google ChromeMicrosoft Edge
10 tabs952 MB873 MB
20 tabs1,8 GB1,4 GB
60 tabs3,7 GB2,9 GB
2 pagina’s /
20 tabs per pagina
2,8 GB2,5 GB
RAM gebruik resultaat

Microsoft Edge

Microsoft bracht Edge in 2015 uit met Windows 10 en Xbox One. Edge verving Microsoft Internet Explorer als de standaardbrowser en in 2022 wordt Internet Explorer volledig met pensioen gestuurd.

Edge was oorspronkelijk een HTML-gebaseerde browser, maar in 2020 bracht Microsoft een nieuwe versie van Edge uit op basis van Chromium, dezelfde open-source software van Google waar Chrome gebruik van maakt. Microsoft Edge is beschikbaar voor Windows, macOS, Android, iOS en Linux.

Belangrijkste kenmerken

Microsoft Edge

 • Synchronisatie tussen apparaten via je (zakelijke) Microsoft 365 account
 • Horizontale tabbladen
 • Tabbladgroepen
 • Bladwijzers
 • Leeslijst
 • Browsergeschiedenis
 • Extensies
 • Thema’s, inclusief donkere modus
 • Password manager
 • Taakbeheer voor websites
 • Privénavigatie

Google Chrome

 • Synchronisatie tussen apparaten mogelijk via een Google account
 • Horizontale en verticale tabbladen
 • Favorieten
 • Verzamelingen
 • Browsergeschiedenis
 • Extensies
 • Meerdere privacy-niveaus
 • Wachtwoord manager
 • Meeslepende lezer
 • Privénavigatie

Vergelijking van Edge en Chrome

Microsoft Edge en Google Chrome hebben veel overeenkomsten. Als concurrenten laten Microsoft en Google de kloof tussen de twee producten meestal niet lang duren. Je kunt ze gebruiken om privé te surfen, naadloos te internetten en het is een eenvoudig om je cache op beide te wissen. Maar er zijn een paar verschillen, laten we er een aantal doornemen.

Backup en sync

Tot voor kort had Edge beperkte synchronisatiemogelijkheden. Er was bijvoorbeeld geen optie om je geschiedenis te synchroniseren tussen apparaten. Microsoft is in 2021 begonnen met het uitrollen van deze functies. Edge kan nu bijna alles synchroniseren wat Chrome kan, inclusief:

 • Bladwijzers/favorieten
 • Extensies
 • Geschiedenis
 • Instellingen
 • Geopende tabbladen
 • Wachtwoorden
 • Adressen
 • Betaalmethoden

Met Edge moet je apparaat-overkoepelende synchronisatie handmatig inschakelen in de instellingen. Chrome synchroniseert je apparaten standaard, maar je kan dit uitschakelen. Het inschakelen van synchronisatie is de beste manier om ervoor te zorgen dat er een back-up van jouw voorkeuren en favorieten wordt gemaakt, mocht er iets misgaan. Een groot voordeel van Microsoft Edge tegenover Google Chrome is dat voor de synchronisatie gebruik wordt gemaakt van jouw (zakelijke) Microsoft 365 account. Je gegevens staan daardoor veilig in de Microsoft cloud.

Synchroniseren met jouw Microsoft 365-account

Met Microsoft Edge kun je ook jouw voorkeuren en wachtwoorden synchroniseren met jouw Microsoft 365-account.

Account synchroniseren op computer

1. Selecteer jouw profielafbeelding  op de taakbalk van de browser.

2. Selecteer Profielinstellingen beheren > Synchroniseren Synchronisatie inschakelen. Meld je aan. Wanneer je Profielinstellingen beheren ziet, ben je al aangemeld.

3. Selecteer Aanmelden en kies een account, of voer je accountgegevens in. Selecteer Doorgaan.

4. Selecteer Synchroniseren. Hierdoor worden jouw favorieten, wachtwoorden en andere browsegegevens gesynchroniseerd op de apparaten die je met dit account gebruikt.

5. Als je wil overschakelen naar een ander account, klik je op je profielafbeelding en voeg je vervolgens een ander profiel toe (of selecteert je het andere profiel).

Account synchroniseren op mobiel

1. Download de Microsoft Edge-app voor iOS en Android.

2. Selecteer een account en meld je aan.

3. Nadat de app is geïnstalleerd, selecteer je Instellingen en meer en vervolgens jouw profielafbeelding.

4. Tik onder Synchronisatie-instellingen op Synchroniseren en stel vervolgens de knop Synchroniseren in op Aan. 

Beveiliging en privacy

Browsers zijn een van de meest voorkomende doelwitten van malware. 29,13% van de PC-exploitaanvallen op toepassingen vallen browsers aan.

Het is dus belangrijk om een browser te kiezen met sterke beveiligingsfuncties. Naast het voorkomen van cyberaanvallen, moeten browsers privacy-instellingen hebben die gebruikers enige controle geven over hoe hun gegevens worden gebruikt.

Chrome noch Edge is de veiligste of meest privacygevoelige browser op de markt. Als privacy jouw prioriteit is, zijn browsers als Tor, Brave en Firefox een betere keuze.

Maar Edge en Chrome hebben wel een aantal nuttige beveiligingsfuncties. De privacyinstellingen van Edge zijn eenvoudiger te begrijpen en te beheren. Je kunt kiezen uit drie niveaus van trackingpreventie en een lijst met geblokkeerde trackers bekijken.

Conclusie

Microsoft is ijverig geweest in het toevoegen van de beste functies van Chrome aan Edge. Sinds Edge op Chromium is overgestapt, lijken de browsers erg op elkaar en welke browser voor jou beter werkt, komt neer op persoonlijke voorkeur.

Op een paar gebieden heeft Edge echter een streepje voor. Als je snelheid of een laag verbruik van hulpbronnen belangrijk vindt, kun je beter voor Microsoft Edge gaan. Edge heeft nog een lange weg te gaan om Google Chrome in te halen, maar het is een uitstekende browser met een groeiend marktaandeel.

Google Chrome is natuurlijk niet voor niets zo populair en Google zal de prestaties zeker blijven verbeteren en nieuwe functies blijven toevoegen.

Mocht je nog niet hebben gewerkt met Microsoft Edge, is het zeker het uitproberen waard. Wellicht is onze favoriete browser ook iets voor jou.