Veilig thuiswerken

Hoe kun je ervoor zorgen dat jij en je collega´s allemaal veilig kunnen werken wanneer je niet op kantoor bent? Hier volgen een aantal tips:

Veilige internetverbinding

Maak alleen verbinding met vertrouwde internetbronnen. Ook kun je er voor kiezen wanneer je verbinding maakt met openbare WiFi om je PC niet zichtbaar te maken voor andere apparaten. Maak nooit verbinding met een netwerk zonder wachtwoord. Om er zeker van te zijn dat je veilig kunt werken wanneer je alleen beschikking hebt tot een openbaar netwerk, kun je een VPN (Virtual Private Network) gebruiken. Een VPN verbinding is een beveiligde en versleutelde internetverbinding. Al je gegevens blijven privé en je aanwezigheid online blijft anoniem.

Software-updates

Updates houden het systeem veilig door fouten te voorkomen of te herzien. Voer updates zo snel mogelijk uit nadat deze uitkomen. Door jouw computer up-to-date te houden, voorkom je vervelende gevolgen van een bug in een softwaresysteem. Om het je makkelijker te maken is er de optie om de update in te stellen, wanneer deze verschijnt kun je kiezen om je computer na werktijd te updaten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is er voor te zorgen dat je computer aangesloten zit aan het stopcontact.

Beveilig je netwerk met een sterk wachtwoord

Dat een sterk wachtwoord belangrijk is voor veilig werken, weten we allemaal. Maar een sterk wachtwoord verzinnen kan moeilijk zijn. Voor tips voor een sterk wachtwoord, lees dit artikel.

Clean desk policy

Sluit je scherm af wanneer je van je werkplek weggaat en sluit programma’s wanneer je gaat lunchen. Ook al werk je vanuit huis, het is belangrijk deze gewoonte te behouden. Denk ook aan de inhoud van de gesprekken die je voert en wie er binnen gehoorafstand van je zijn. In het bijzonder wanneer je in de zomermaanden in je tuin werkt is het belangrijk te bedenken welke informatie de buren kunnen meekrijgen.

Wees je bewust van phishing

In deze blog vertellen we je alles over phishing, hoe je het kunt voorkomen en wat je moet doen als je denkt het slachtoffer te zijn van een phishing-aanval.

Gebruik alleen software die door jouw organisatie is goedgekeurd

Instaleer, download of schaf geen software aan zonder toestemming van IT. Maak ook geen gebruik van persoonlijke software op je werkcomputer. De licentie staat op naam van je werkgever, en je dient je te houden aan de licentiebepaling. Wees ook voorzichtig met het gebruik van bel en-vergaderapplicaties van het internet. Deze voldoen niet altijd aan de eisen van privacybescherming en informatiebeveiliging.

Werkplek gereed?

Naast er zeker van te zijn dat je online veilig bent, is het ook belangrijk om aan jezelf te denken tijdens het thuiswerken. Veel thuiswerkers geven aan de lunchpauze te vergeten, of werken ongemerkt langer door. Wanneer de werkdag voorbij is, kan de laptop weg. Zo weersta je de verleiding om toch nog “even” wat zaken af te handelen waardoor je ongemerkt te lang doorwerkt. Want hard werken is goed, maar om dit vol te kunnen houden is het ook belangrijk dat je werk en privé gescheiden kunt houden wanneer werkplek en woonplek dezelfde zijn. Wanneer je met Teams werkt, kun je focustijd instellen met Microsoft Viva Insights. In deze tijd ben je niet beschikbaar voor Team-belletjes en kun je je focussen op je werkzaamheden. Zo houd je het overzicht over je werkdag.