Hoe zorg je thuis voor een goed WiFi netwerk?

Je zit thuis in een belangrijke Teams meeting maar kampt regelmatig met een wegvallende verbinding. Hoe vervelend is dat? Door het vele thuiswerken krijgen wij steeds vaker de vraag hoe je thuis kan zorgen voor een goed WiFi netwerk. Omdat wij jouw thuis netwerk meestal niet beheren is het lastig op afstand te bepalen hoe je jouw WiFi kan verbeteren. In dit blog delen we een aantal tips met je zodat je zelf aan de slag kan met het verbeteren van jouw WiFi netwerk thuis.

Matige WiFi of een trage internetverbinding?

Controleer als eerste of jouw WiFi verbinding inderdaad de boosdoener is. Wellicht is niet de wifi verbinding de beperkende factor maar jouw internetverbinding. Met name in buitengebieden komt dit regelmatig voor. Een traditionele ADSL verbinding wordt al snel volledig belast wanneer 2 of meer thuiswerkers van deze zelfde verbinding gebruik maken.

Om de snelheid te controleren zorg je ervoor dat jouw apparaat direct bekabeld is verbonden met de internetrouter. Ga naar de website https://www.speedtest.net om jouw internetsnelheid te meten.

9 PING ms 
13 
@ DOWNLOAD 
Mbps 
308.12 
O 
UPLOAD 
Mbps 
19.73

De volgende waardes zijn van belang:

Ping – Ping meet de benodigde tijd om vanaf jouw apparaat verbinding te maken met de server. Deze tijd wordt gemeten in milliseconden. Een lagere ping is dus altijd het beste. Een ping rond de 20ms is prima, ligt de waarde hoger dan 40 dan kan dit al voor problemen gaan zorgen in bijvoorbeeld een Teams meeting.

Download – De downloadsnelheid is de snelheid waarmee een apparaat data vanaf het internet kan binnen halen. Downloaden doe je niet alleen wanneer je letterlijk een bestand binnenhaalt maar eigenlijk bij elke toepassing. Voor het laden van een website is download nodig maar ook voor het bekijken van een fimpje. Voor de download snelheid geld hoe hoger hoe beter. Een waarde van minimaal 50Mb is aan te raden wanneer je met 2 of meer personen vanuit huis werkt.

Upload – De uploadsnelheid is de snelheid waarmee een apparaat data lokaal naar het internet kan versturen. Uploaden komt veel vaker voor dan je misschien zou denken. Bij het versturen van een mail ben je aan het uploaden, bij een Teams vergadering maar ook wanneer je in de cloud werkt is de uploadsnelheid belangrijk. Net als bij de download snelheid geldt ook voor de upload hoe hoger hoe beter. Een waarde van minimaal 10Mb is aan te raden wanneer je met 2 of meer personen vanuit huis werkt.

Internetverbinding is niet in orde

Wanneer het resultaat van jouw Speedtest niet voldoet aan bovenstaande waardes dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw internetprovider. Wellicht maak je nog gebruik van een verouderde ADSL verbinding. Ook wanneer er nog geen glasvezel bij jou thuis ligt zijn er betere alternatieven zoals kabel of VDSL die wellicht wel leverbaar zijn.

Woon je in een buitengebied? Dan zijn er vaak mogelijkheden om jouw internetverbinding te verbeteren met hulp van een extra 4G verbinding.

Het draadloze wifi netwerk verbeteren

Wanneer bovenstaande waardes in orde zijn dan beschik je in ieder geval over een goede internetverbinding. De volgende tips kunnen jou helpen om jouw wifi netwerk te verbeteren:

 1. Controleer of de locatie van je router goed is
  Goede apparatuur is natuurlijk erg belangrijk voor goede wifi maar ook de locatie van jouw apparatuur is belangrijk. In de meeste huizen vind je de wifi router terug in de meterkast. Dit is niet altijd een goede plek, kijk of je een mogelijkheid hebt om de router dichter naar jouw thuiswerkplek te verplaatsen. Zorg er wel voor dat de kabelafstand tussen jouw ISRA punt (plek waar jouw internet binnenkomt) en jouw router zo kort mogelijk is.
 2. Type huis
  Ook het bouwjaar en de grootte van jouw huis kunnen een grote invloed hebben op het wifi signaal. Nieuwbouwhuizen zijn vanuit zichzelf erg goed geisoleerd, dit heeft invloed op de kwaliteit van jouw huis. Woon je in een appartement dan heb je te maken met veel wifi netwerken van de buren die jouw netwerk kunnen versturen. Een groot vrijstaand huis heeft dit probleem niet maar daarbij heb je waarschijnlijk niet voldoende aan 1 accespoint (wifi zender). Bekijk de kenmerken van jouw huis en bedenk hoe je jouw wifi netwerk daar het beste op kunt aanpassen.
 3. Overweeg meerdere accespoints
  In een goed wifi netwerk heb je liever meerdere draadloze accespoints met een iets lager bereik dan één router met een heel sterk bereik. Duurdere consumenten routers zien er vaak snel uit met meerdere grote wifi antennes. Voor een goed wifi signaal is zowel zenden als ontvangen van belang. Dit betekent dat daarbij ook de antenne van bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon van belang is.
 4. Kijk of jouw apparatuur geschikt is voor 5GHZ en stel dit in
  Wifi werkt op basis van radiogolven. Oorspronkelijk is wifi ingericht op basis van 2.4GHZ. Steeds meer apparatuur wordt draadloos waardoor het 2.4GHZ signaal drukker wordt, dit kan invloed hebben op de prestaties van jouw wifi netwerk. Moderne apparatuur is geschikt voor wifi op basis van 5GHZ wat zorgt voor een beter signaal.
 5. Controleer de kanalen van omliggende wifi signalen
  Wifi werkt op basis van kanelen. Het standaard 2.4GHZ signaal beschikt bijvoorbeeld over kanalen van 1 t/m 13. De kanalen kun je instellen op jouw router, het is daarbij aan te raden om de standaard kanalen te gebruiken. Dit zijn 1, 6 of 11.

  Via de Windows App WiFi Analyzer kun je de kanalen van omliggende wifi signalen scannen. Zie je dat veel omliggende wifi signalen gebruik maken van bijvoorbeeld kanaal 1? Overweeg dan om jouw wifi signaal te veranderen naar kanaal 6 of 11.

Aankoopadvies
Beschik je nog over de standaard router van jouw internetprovider? Wellicht ben je er na het lezen van bovenstaande achtergekomen dat een nieuwe router geen verkeerde investering is. Zoals je kunt lezen zijn routers met grote antennes niet altijd de beste oplossing. Ook goedkope wifi versterkers leveren niet altijd het gewenste signaal op. Een voorbeeld van een router met extra accespoints waar wij in een thuissituatie goede ervaringen mee hebben is de Ubiquiti Amplifi Mesh set. Kwalitatief een hoogwaardig product die je met behulp van een app eenvoudig kunt configureren.

Heb je de mogelijkheid om de extra accespoints bekabeld te koppelen aan de router? Kies dan voor een product met losse bekabelde accespoints.

Kun je hier wat mee? Hopelijk bieden wij met bovenstaande tips 5 praktische stappen die jij kunt doorlopen om jouw wifi netwerk te verbeteren. mocht je er echt niet uitkomen dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor extra advies. Wij vinden het belangrijk dat thuiswerken voor jou net zo goed werkt als op kantoor.