IT-check verplicht onderdeel van accountantsverklaring in 2022

Een IT-verslag moet investeerders en banken gaan helpen bij het maken van de beslissing om krediet te verlenen aan bedrijven. Wat betekend dit voor bedrijven?

Norea, een beroepsvereniging van IT-auditors heeft een check ontwikkeld die accountants richtlijnen moet geven wanneer ze IT-systemen controleren. De check is ontwikkeld om investeerders en banken te helpen de IT-beveiliging van een organisatie te bepalen en het risico in te kunnen schatten voor ze krediet verlenen.

Plan van aanpak

De kans is groot dat in de toekomst een IT-verslag een verplicht onderdeel wordt van een accountantsverklaring. In dit artikel van het FD wordt vermeld dat investeerders, banken en de grotere accountantskantoren het initiatief steunen. In het verslag moet de huidige staat van het IT-systeem aanbod komen. Ook moet het plan inzicht geven in het handelen van een bedrijf wanneer hackers toch informatie weten te bemachtigen. Bedrijven moeten dus een prioriteit maken van hun IT-systemen wanneer ze krediet aanvragen.

Sterke IT-systemen must voor de toekomst

Een sterk en gezond IT-systeem is dus van uiterst belang voor bedrijven. In Nederland zijn we extra kwetsbaar. Wij als klein landje maken het meest gebruik van gedigitaliseerde processen. ‘Wij zijn één van de meest gedigitaliseerde landen. Andere landen, ook de VS, doen meer op papier’, zegt Marc Welters, bestuurder bij Norea. Daarom is het voor banken en investeerders een must om in de toekomst zeker te kunnen zijn dat een bedrijf waarin ze investeren digitaal sterk is.

Boekjaar 2022

Op het moment is een IT-verslag nog geen verplicht onderdeel van een accountantsverklaring. Financiële systemen krijgen wel een check maar nog niet het gehele IT-systeem. Terwijl dit potentiële  problemen boven tafel kan brengen en grote negatieve gevolgen zou kunnen voorkomen niet alleen voor investeerders maar natuurlijk ook voor het bedrijf zelf. Zo kunnen bijvoorbeeld boetes voorkomen worden voor het niet naleven van cybersecurity regels.

Wat betekend dit voor jouw bedrijf?

Naar verwachting verschijnen de eerste IT-verslagen in boekjaar 2022. Benieuwd of jouw IT-systeem en ICT security op orde is? Neem een kijkje op onze cybersecurity pagina of plan direct een gratis ICT advies gesprek in met onze IT adviseur Bas Kraan.