Legacy applicaties en de moderne werkplek

Wanneer je werkt met applicaties welke alleen op een server of desktop draaien (ook wel legacy applicaties) ben je gebonden aan je vaste server. Deze applicaties zijn niet toegankelijk via een webbrowser of een eigen app. Hierdoor kun je niet op ieder apparaat of locatie werken. Voor veel bedrijven vormt dit een probleem wanneer ze willen overgaan op een moderne werkplek waar medewerkers locatie en device onafhankelijk moeten kunnen werken. Wij bieden een oplossing met Azure Virtual Desktop.

Wat is Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop (AVD), de naam zegt het al is een viruele desktop. Deze is een Software As A Service (SaaS)-dienst verplaatst jouw legacy applicaties naar de cloud, waardoor ze toegankelijk worden via een webportaal, vanaf elk apparaat en elke locatie. AVD biedt verschillende opties om deze migratie soepel en efficiënt te laten verlopen:

Azure virtual desktop

In AVD kunnen we jouw legacy applicatie onderbrengen. Op deze manier kun je ongeacht je locatie of device toegang krijgen tot deze applicaties via een webportaal. Zo geef je de applicatie de rekenkracht die het nodig heeft en kun je deze naar behoefte bij- of afschalen. Om te werken met AVD, moet je één of meerdere virtuele servers in Azure hebben met gepaste rekencapaciteit, werkgeheugen en schijfruimte. Ook is het belangrijk een back up applicatie in te richten.

Toegang tot AVD zit inbegrepen bij de volgende licenties:

 • Microsoft 365 E3/E5 per gebruiker
 • Microsoft 365 A3/A5/Studenten
 • Microsoft 365 F3
 • Microsoft 365 Business Premium
 • Windows 10 Enterprise E3/E5
 • Windows 10 Education A3/A5
 • Windows 10 VDA per gebruiker

Externe gebruikers kunnen ook een prijs per gebruiker betalen voor toegang. Alle vereiste voor Azure Virtual Desktop vind je hier.

Azure Virtual Desktop inrichten voor jouw organisatie

Er zijn verschillende manieren waarop wij AVD voor jouw organisatie kunnen inrichten. Je kunt er voor kiezen alleen de legacy apps in Azure onder te brengen, maar je kunt ook jouw gehele desktopomgeving onderbrengen.

Volledige desktop

Deze optie bevelen we aan wanneer je gegevens uit moet wisselen tussen je bedrijfsapplicatie en online diensten uit Microsoft 365. Het is ook handig wanneer medewerkers geen eigen apparatuur hebben. Je hebt toegang tot een volledige Windows 10 of 11 werkplek en de legacy applicaties. Je kunt vanaf elk apparaat (Android, Apple of Windows) en iedere locatie toegang krijgen. Omdat deze machine ook volledig beheerd wordt, is het apparaat altijd voorzien van de juiste software en is het apparaat altijd goed beveiligd.

Deze oplossing kost wel meer capaciteit in de Azure server, wat het kostbaarder maakt. Daarom kun je er ook voor kiezen alleen voor bepaalde medewerkers voor deze optie te gaan. Hebben niet al jouw medewerkers toegang nodig tot jouw legacy apps? Dan kun je er voor kiezen om deze medewerkers via de browser toegang te bieden tot de applicaties.

Remote App voor legacy apps

Wanneer je enkel de legacy apps onderbrengt in Azure, krijg je toegang tot de applicaties en bestanden terwijl het lijkt alsof de app op jouw computer draait. Deze optie is lichter voor de server, en kost dus minder capaciteit. Deze optie raden we aan wanneer je medewerkers op een veilige manier bij de applicatie moeten komen. Het nadeel is dat je bestanden van jouw device niet kunt slepen naar de applicatie welke Azure draait. Daarom geven medewerkers die intensief gebruik maken van de legacy applicaties een voorkeur aan voor de volledige desktop optie.

Voor en nadelen

Het overstappen naar een moderne werkplek met Azure Virtual Desktop kan als een grote stap voelen voor jouw onderneming. Daarom hebben we de voor-en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Microsoft host jouw server en daarmee wordt de beveiliging ook geregeld.
 • Ook updates worden automatisch uitgevoerd waardoor je altijd de laatste versie tot je beschikking hebt
 • Je kunt naar behoefte bijschalen om kosten te besparen
 • Je bent niet meer gebonden aan je fysieke server
 • AVD is toekomst bestendig, de virtuele werkplekoplossing blijft zich voortdurend ontwikkelen om aan te blijven sluiten bij de behoeften en voorkeuren van zowel je medewerkers als je organisatie.
 • Azure Virtual Desktop wordt geleverd als een dienst, wat betekent dat het niet langer nodig is om hardware aan te schaffen, complete farms op te zetten, te testen en te onderhouden. Het instellen van Azure Virtual Desktop omvat voornamelijk configuratie.

Nadelen

 • Je hebt een internet verbinding nodig om toegang te krijgen tot de virtuele omgeving,
 • Je huurt de service, je bent niet in het bezit van de server,

Kostenbesparing

Met een eigen desktop via Azure Virtual Desktop kun je aanzienlijk kosten besparen omdat de licentie voor het gebruik van een Azure Virtual Desktop bij een aantal Microsoft 365 abonnementen zit inbegrepen. Er is dus geen Windows Server licentie nodig om gebruik te mogen maken van Azure Virtual Desktop. De rekencapaciteit voor Azure Virtual Desktop is schaalbaar, waardoor je buiten piekuren bijvoorbeeld kiezen om je server af te sluiten of de rekencapaciteit te verkleinen. Hoe je kosten kunt besparen met Microsoft Azure lees je in deze blog.