Thuiswerk tips- RSI voorkomen met de juiste werkplek
Door de Coronapandemie werken veel meer mensen vanuit huis achter hun computer. 45% van alle Nederlanders werkt minimaal 6 uur per dag achter een beeldscherm. Niet iedereen heeft een ideale werkplek thuis waar ze op een ergonomische manier kunnen werken. Daarnaast neemt maar liefst 89% van de thuiswerkers niet geregeld pauze en werkt langer dan 6 uur achter hun beeldscherm. Hierdoor zagen we in 2021 dat 43% van de thuiswerkers last heeft gehad van RSI-gerelateerde klachten. In deze thuiswerktips-blog leggen we je uit wat RSI is, hoe je het kunt herkennen en het belangrijkste: hoe je het kunt voorkomen. Zo werken we samen aan een gezonde werkomgeving.
wat is RSI
RSI is een verzamelnaam voor klachten aan bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers, die worden veroorzaakt door herhaaldelijke, “onnatuurlijke” bewegingen.
Wanneer je langer dan 4 á 6 uur repeterend werk verricht, is de kans groter dat je last krijgt van RSI-klachten. Ook wanneer jouw werkplek niet juist is ingericht, door bijvoorbeeld een te lage stoel of een te hoog beeldscherm is de kans groter dan je last krijgt van KANS (klachten aan arm, nek en/of schouders.) Hieronder een lijst met de meest bekende oorzaken van RSI:
Persoonlijkheid: het Rugcentrum meldt dat personen met een perfectionistische inslag een hoger risico lopen op RSI-klachten. Door het hoge streefniveau, alles op tijd af willen maken en moeilijk taken uit handen kunnen geven is de kans groter dat je door blijft werken wanneer je lichaam je signalen geeft dat je het rustiger aan moet doen,
Taken: te weinig afwisseling in taken en werkhouding,
Werkdruk: weinig of geen tijd voor pauze, psychische druk/ stress waardoor je een krampachtige houding aanneemt,
Conditie: een slechte conditie kan bijdragen aan een hogere kans op RSI-klachten. Wanneer je een goede conditie hebt kunnen je spieren, gewrichten en pezen meer belasting aan.
Hoe herken je RSI-symptomen
- Tintelingen in vingers of hand(en),
- Doof gevoel in arm of hand,
- Pijnlijke pols en/of schouder, armen, nek, rugklachten, vingers,
- Het gevoel dat het lichaamsdeel koud of juist warm wordt,
- Onvermogen om de arm op te tillen, bijvoorbeeld ’s nachts,
- Spierkramp rond nek en schouders,
- Stijfheid,
- Krachtverlies.
RSI behandelen
Meest voorkomende RSI-klachten zijn: muisarm, tennisarm, frozen shoulder, Carpaal Tunnel Syndroom (CTS), peesontsteking of een slijmbeursontsteking. RSI-klachten zijn lastig te behandelen. Daarom is het belangrijk deze klachten te voorkomen. Wanneer je klachten ervaart is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
1. Repeterende werkzaamheden voorkomen
Voorkom regelmatig herhaalde bewegingen door werkzaamheden zo veel mogelijk af te wisselen. Ook kun je repeterende processen automatiseren om RSI-klachten bij medewerkers te voorkomen. Lees hier meer over het automatiseren van bedrijfsprocessen.
2. Juiste werkplek inrichten
Zorg voor een goed afgestelde werkplek en juiste werkhouding. Checken of jouw werkplek veilig is? Met de BAS (niet onze Bas, maar Beter Achter je Scherm-BAS) kun je achterhalen welke risico’s jouw werkplek met zich meebrengt. De checklist is eenvoudig toe te passen en bestaat voor het grootste gedeelte uit ja/nee vragen. De methode is bedoeld voor werknemers die gemiddeld meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm werken. De resultaten van de checklist geven persoonlijke adviezen en verbeterpunten over jouw werkplek.
BAS inzetten bij jou op het werk? Op de website van het TNO vind je meer informatie.
6. Werkdruk
Werkstress speelt een grote rol in veel arbeidsgerelateerde klachten. Microsoft heeft verschillende tools ontwikkeld om efficiënter en beter te kunnen werken. Met Microsoft Viva kunnen medewerkers productiever werken, vanaf elke plek. De tool stimuleert de betrokkenheid en verbinding tussen medewerkers en teams, zodat taken makkelijker verdeeld kunnen worden en de drempel om hulp te vragen lager wordt. Met Viva Insights verkrijg je inzicht in het sociale welzijn van je team. Ontdek manieren om betere werkgewoonten op te bouwen. Volg en verbeter de effectiviteit van je vergaderingen en geef welzijn voorrang met aanbevelingen waarvoor actie kan worden ondernomen, zoals het reserveren van tijd om gefocust te werken of het inplannen van “niet-vergaderdagen”.
Het werken van morgen
Wij geloven in het werken van morgen; hybride, samen met elkaar, met oog op gezondheid van iedereen. Met behulp van ICT richtten wij jouw bedrijf in voor het werken van morgen. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op, of neem een kijkje op onze Moderne Werkplek pagina.