Thuiswerk Tips: voorkom hoofdpijn en droge ogen

We staren continu naar een scherm: in de ochtend knijpen we onze ogen dicht om de wekker op onze telefoon het zwijgen op te leggen, daarna kruipen we met ons ontbijt achter de tv om op de hoogte te blijven van het nieuws om vervolgens een werkdag naar onze laptop te staren. Na een lange en vermoeiende dag belonen we onszelf met het staren naar ons kleinere telefoonscherm en liken we post na post. Geen wonder dat veel mensen ’s avonds droge ogen en hoofdpijn hebben. Met deze tips kun jij dat voorkomen!  

Dark Mode

Dark Mode is een weergavefunctie die als eerst in 2016 op Mac computers van Apple te vinden was. Een half jaar later volgde Windows met deze functie bij de update van Windows 10. Dark Mode veranderd de witte achtergrond van je telefoon en op apps naar zwart. Dit is een stuk rustiger voor je ogen omdat er minder fel licht van je scherm komt. Inmiddels hebben ook Android en vrijwel alle social media apps de optie om Dark Mode te activeren. Deze modus kun je dus op al je schermen die je gedurende de dag gebruikt toepassen.

Voordelen van Dark Mode

Wat zijn de voordelen? Naast dat het een stuk rustiger is voor je ogen waardoor het minder moeite kost om focus te houden kan het ook je slaap verbeteren. Het blauwe licht dat je ogen binnenkomt wanneer je ’s avonds in bed nog even door Facebook scrolt kan het slaaphormoon melatonine afbreken. Dit hormoon regelt je slaapt en zorgt er voor dat je een moe gevoel krijgt wanneer het donker wordt. Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk blauw licht negatieve invloeden heeft. Een oplossing kan dus zijn om de hoeveelheid blauwlicht te verminderen door over te schakelen naar Dark Mode.

Daarnaast verlengt Dark Mode ook je batterijduur. Veel mobiele telefoons hebben een OLED scherm. Uit onderzoek is gebleken dat met Dark Mode aan, deze telefoons zo’n 63 % minder stroom gebruiken dan in Light Mode.

Oogcomfortmodus

Een manier om het blauwe licht zoals eerder besproken te vermijden is door op je mobiele telefoon de oogcomfortmodus aan te zetten. Deze modus verminderd het blauwe licht en vervangt dit door een geel filter. Krijg je tijdens het werk al last van hoofdpijn of droge ogen? Of heeft jouw mobiele telefoon geen oogcomfortmodus? Een bril met blauwfilter doet hetzelfde als wat de oogcomfortmodus doet je op mobiel. Zo kun je heel aan het werk achter je computer met de oogcomfortmodus gewoon op je neus.

Ontspan je ogen

De reden waarom veel mensen hoofdpijn krijgen van het werken achter een computer is omdat je ogen voor een lange tijd achter elkaar op een object dichtbij gefocust zijn. De hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat die spieren in je ogen voor lange tijd zijn aangespannen. Daardoor kan er minder goed bloed doorheen stromen. Dit zorgt ervoor dat de zenuwuiteinden van de spieren een pijn signaal geven, waardoor je hoofdpijn voelt. Hoe voorkom je dit? Dat is gelukkig heel simpel: Kijk om de 20 minuten even 20 seconden naar iets op een paar meter afstand. Zo kunnen je ogen even ontspannen na het dichtbij focussen op je scherm.

Pas de helderheid van je scherm aan

En de laatste tip klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar ik merk zelf dat ik deze altijd vergeet. Verlaag de helderheid van je scherm. Wanneer er geen direct licht op je scherm valt is de kans groot dat je jouw beeld ook goed kunt zien wanneer je de helderheid iets naar beneden aanpast. Zo drogen je ogen minder snel uit en voorkom je hoofdpijn!