Verstandig investeren in economisch onzekere tijden

Hoe investeer je in economisch onzekere tijden? Als ondernemer zijn dit vragen waar je altijd antwoord naar zoekt. Van de corona-crisis tot het werknemers tekort; snel schakelen en kansen herkennen maken je een goede ondernemer. Maar hoe houd je het hoofd boven water in een kostencrisis? In dit artikel leggen we je uit hoe je kosten kunt besparen met Microsoft Azure.

Azure Reserved Instances

Met Azure Reserved Instances kun je een virtuele machine (VM) reserveren voor een bepaalde periode, zoals een maand of een jaar. Hierdoor betaal je een lagere prijs voor de VM dan wanneer je deze op basis van gebruik betaalt. Hoe langer de termijn waarvoor u de VM reserveert, hoe groter de kostenbesparing zal zijn.

Je kunt ook kiezen om Reserved Instances te combineren met Azure Hybrid Benefit: Als je al licenties hebt voor Windows Server of SQL Server, kun je deze gebruiken in combinatie met Azure Reserved Instances om minder te betalen voor de VM.

Gebruik Azure Cost Management

Azure Cost Management is een set van tools en services die helpen bij het beheren van de kosten van Azure-resources. Het biedt inzicht in hoe je kosten worden gegenereerd, waar je kosten kunt besparen en hoe je budgetten kunt instellen en volgen. Het werkt door het verzamelen van gegevens over uw Azure-facturen en -gebruik, en het presenteren van deze gegevens in een gebruiksvriendelijke interface. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien welke resources de meeste kosten veroorzaken en welke acties je kunt ondernemen om deze kosten te verminderen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zien of het efficiënter is om meer Reserved Instances aan te schaffen of juist op basis van gebruik te betalen.

Azure Auto-scaling

Azure Auto-Scaling is een functie die automatisch de hoeveelheid van de gereserveerde capaciteit voor een service of een toepassing aanpast aan de huidige belasting. Dit helpt bij het optimaliseren van de kosten door het automatisch aanpassen van de hoeveelheid gereserveerde capaciteit aan de huidige belasting. Hierdoor worden onnodige kosten voorkomen en wordt tegelijkertijd ervoor gezorgd dat de service of toepassing altijd beschikbaar blijft voor gebruikers. Azure Auto-Scaling kan worden geconfigureerd om te reageren op specifieke triggers, zoals een piek in de belasting of een daling van de belasting, of om regelmatig te controleren of aanpassing nodig is. Hierdoor worden er geen extra kosten gemaakt voor virtuele machines die niet worden gebruikt.

Azure pricing calculator & TCO

De Azure pricing calculator en de Total Cost of Ownership (TCO) calculator zijn twee hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de kosten van een volgend Azure-project in te schatten.

De Azure pricing calculator biedt een interactieve manier om de kosten van Azure-diensten te schatten. Je kunt specifieke configuraties selecteren voor toepassingen en de tool zal de kosten berekenen. Ook kun je verschillende opties vergelijken en scenarios testen om de meest kosteneffectieve oplossing te vinden.

De Total Cost of Ownership (TCO) calculator helpt bij het berekenen van de totale kosten van eigendom van een cloud-oplossing. Dit omvat niet alleen de directe kosten van Azure-diensten, maar ook de indirecte kosten, zoals migratiekosten, beheerkosten en de kosten van het opleiden van personeel. De TCO-calculator biedt inzicht in de totale kosten van een cloud-oplossing en helpt bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Beide calculatoren zijn handig voor het inschatten van de kosten van een Azure-project. Gebruikers kunnen de Azure pricing calculator gebruiken om de kosten van specifieke configuraties en diensten te schatten, terwijl de TCO-calculator een completer beeld geeft van de totale kosten van eigendom van een cloud-oplossing.

Met deze tips kun je kosten besparen door efficiënter gebruik te maken van de resources van Microsoft Azure. Het is wel belangrijk om te onthouden dat elk bedrijf uniek is en dat de besparingen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Het is raadzaam om de kosten van Azure te vergelijken met andere cloud providers en de kosten te analyseren in verband met jouw specifieke situatie. Wij adviseren je graag over hoe jij Microsoft Azure het beste in kunt zetten om kosten te besparen voor jouw organisatie.