Visualiseer data in dashboards met behulp van Power BI

Door de toenemende digitalisering in het bedrijfsleven ontstaat er steeds meer data, dit wordt ook wel Big Data genoemd. Deze data is voor organisaties erg waardevol maar wordt niet altijd volledig benut omdat het te veel informatie is of te complex om te bekijken.

In dit blog beschrijven wij de mogelijkheden om big data te visualiseren in 1 dashboard met behulp van Microsoft Power BI. Door deze dashboards krijg je meer inzicht in wat er speelt binnen je organisatie.

WAT IS MICROSOFT POWER BI?

Power BI is een pakket van Microsoft en een onderdeel van Office 365. Power BI maakt het mogelijk om gegevens vanuit verschillende databronnen inzichtelijk te maken en deze inzichten te delen met personen binnen of buiten je organisatie. De inzichten komen tot leven in de Power BI dashboards die 360-graden beeld geven van de belangrijkste statistieken op één plaats en real time. Deze inzichten kunnen weergegeven worden op elk device (Power BI Mobile apps) en kunnen sinds kort zelfs weergegeven worden in web- of mobiele applicaties (Power BI Embedded).

De databronnen van Power BI kunnen in de cloud aanwezig zijn, bijvoorbeeld een database in Microsoft Azure maar er zijn ook meerdere standaard koppelingen met cloud services beschikbaar zoals Google Analytics, Exact, Mailchimp, Facebook en Dynamics CRM. Met behulp van PowerBI Gateways is het mogelijk om data vanuit een lokale database te importeren en bijna real-time weer te geven in de cloud dashboards.

Power BI is gratis voor alle Office 365 gebruikers, wanneer je een beetje serieus gebruik wilt maken van Power BI dan ben je al snel aangewezen op de Pro versie. Power BI Pro kost 9,40 per maand per gebruiker. Bij Microsoft 365 E3 en E5 is Power BI Pro inbegrepen.

PowerBI-versies

MARKETING DASHBOARD

Voor dit blog hebben wij een dashboard ingericht dat vrijwel voor elke organisatie van toegevoegde waarde kan zijn. Een simpel dashboard met inzichten dat in minder dan een uur tijd is te bouwen. Het dashboard bevat de volgende koppelingen:

 – Google Analytics voor website statistieken.
 – Google Adwords voor campagne statistieken
 – Mailchimp voor statistieken vanuit nieuwsbriefcampagnes
 – Facebook voor statistieken over onze social media activiteiten op Facebook

bi marketing dashboard

Bovenstaande bronnen zijn als standaard koppeling beschikbaar in PowerBI. Een compleet overzicht van de standaard databronnen is hier te vinden. Naast deze standaard beschikbare koppelingen is vrijwel elke database of toepassing te koppelen met behulp van de Power BI Gateway.

MICROSOFT POWER BI DESKTOP

De Power BI Desktop applicatie maakt het mogelijk voor gebruikers om drag-and-drop data te connecten en uiteindelijk visualisaties weer te geven op dashboards. Deze dashboards kunnen vervolgens gepubliceerd worden naar de cloud, zodat ze te gebruiken zijn door collega’s of in software applicaties. Power BI is een Windows Applicatie en om deze te gebruiken dient er een Power BI abonnement aangeschaft te worden.

Het gebruik van Power BI omvat o.a. de volgende stappen:

1. Databronnen connecten
2. Data opschonen en transformeren
3. Data analyseren en weergeven in dashboards
4. Publiceren en weergeven op elk device of gebruiken in software applicaties

Power-BI-Desktop

Productiviteit van jouw organisatie verbeteren met hulp van data

Het is duidelijk dat het visualiseren van uw bedrijfsdata veel voordelen kan hebben voor vrijwel elke organisatie. Door de visualisatie kijgen je medewerkers meer inzicht in de processen die zij uitvoeren wat de productiviteit bevorderd. Ook kan de data je helpen om de wensen van klanten beter te begrijpen. Niet alleen via een tv op kantoor maar ook onderweg via de app of als integratie in de apps die binnen jouw organisatie worden gebruikt.

Wil je in jouw organisatie ook aan de slag gaan met Power BI? Wij kunnen je organisatie helpen met advies en een plan voordat het project start. Zo weet je zeker dat de KPI’s die je voor ogen hebt ook daadwerkelijke toegevoegde waarden creëren voor jouw organisatie. Neem voor meer informatie contact met ons op.