Wat is data gedreven werken?

In moeten spelen op verandering is iets waar steeds meer organisaties mee te maken hebben. Is het niet de snelle ontwikkelingen op technologisch gebied, dan is het wel de corona-crisis. Wat daar voor nodig is, is duidelijk inzicht in jouw organisatie. Maar hoe kan jij het uiterste halen uit jouw organisatie, en datagedreven werken implementeren in de dagelijkse werkzaamheden? Dat leggen we je graag uit in dit blog.

Wat is datagedreven werken?

Data gedreven werken is bedrijfsvoering op basis van feiten. Zo maak je beslissingen op basis van informatie uit data, in combinatie met jouw kennis en ervaring als ondernemer. Datagedreven werken vereist een andere werkflow: Je verzameld data – deze analyseer je, hier komt informatie uit, en deze informatie interpreteer je met jouw kennis als ondernemer. Je maakt dus van data informatie. Vanuit hier onderneem je actie.

De data die jouw bedrijf verzameld kan bijvoorbeeld zijn: het aantal verkochten producten. Dit wordt geanalyseerd door bijvoorbeeld Analytics en Bussiness Intellegence. Uit de geanalyseerde data haal je informatie: bijvoorbeeld: vandaag zijn er meer producten verkocht dan gisteren.

Als ondernemer ben je niet zo ver gekomen door het maken van beslissingen alleen op basis van feiten. Wat een goede ondernemer maakt is het handelen op ervaring en “onderbuik” gevoel. Daarom is de beslissing nog niet gemaakt wanneer je uit data informatie hebt gehaald. Met deze informatie maak je beslissingen die je combineert met jouw skills als ondernemer. Hier komt kennis aan te pas, bijvoorbeeld: vandaag zijn er meer producten verkocht dan gisteren omdat we geïnvesteerd hebben in een marketing campagne.

Microsoft Power BI

Wij bij BK IT Solutions werken met Microsoft Power BI. Dit is een pakket dat onderdeel is van Office 365. Simpel gezegt zorgt Power BI dat al je data gevisualiseerd wordt. Met Power BI breng je alle data op een plek, en kun je deze delen met personen binnen en buiten jouw organisatie. Alle data komt op een overzichtelijke manier in real time binnen. De gegevens kun je raadplegen op ieder device en is makkelijk te delen met alle medewerkers omdat volledig integreert met Office 365. Meer informatie over Microsoft Power BI vind je in dit blog.

Welke informatie kun je visualiseren?

Wanneer je als organisatie data gedreven gaat werken, biedt dit de kans bedrijfsprocessen te stroomlijnen, sneller beslissingen te kunnen maken, en inzicht te krijgen in de wens van je klanten.

Je kunt bijvoorbeeld trends ontdekken in de verkoopcijfers, snel een inzicht krijgen in de financiële situatie door uitgaven tegen omzet af te zetten, of visualiseer het logistieke proces om deze te kunnen stroomlijnen.

Het traject

Wanneer je de eerste stapt maakt in het worden van een data gedreven organisatie komt er een hoop op je af. Welke data is bruikbaar, en waar halen we voldoende en nuttige informatie uit? Daarom bieden wij een vrijblijvende inspiratiesessie waar we je doelen bekijken en hoe we deze kunnen bereiken.

Het traject van data gedreven werken bij BK IT Solutions ziet er alsvolgt uit:

  • We maken duidelijk waar je inzicht in wilt hebben,
  • Daarna controleren we of de benodigde data hiervoor reeds (digitaal) aanwezig is,
  • Vervolgens starten we met de bouw van een proof of concept dashboard in Microsoft Power BI.
  • Oplevering eerste versie van het dashboard
  • En de laatste stap, adoptie van de gebruikers en verdere verfijning BI tool met extra rapportages

Om er voor te zorgen dat jouw organisatie een data gedreven organisatie wordt, is het van belang dat alle medewerker weten hoe ze met de data om moeten gaan, en hoe ze er informatie uit kunnen halen. Bij het implementeren van deze nieuwe manier van werken hoort dus ook het informeren van de werknemers. Wanneer zij aan boord zijn met die nieuwe aanpak en beslissingen gaan maken op basis van de data , wordt jouw organisatie een data gedreven organisatie.

Waarom datagedreven werken?

Hier op rij de redenen waarom wij bedrijven aanmoedigen om data gedreven te werken:

Inspelen op toekomst,

Door te kijken naar het verleden en omliggende factoren kan een algoritme een suggestie doen voor de toekomst. Zo weet je hoe jouw bedrijf er voor staat en wat je eventueel staat te wachten zodat jij hier op in kunt spelen.

Snel beslissingen maken,

Door duidelijke inzichten is het makkelijker om snel beslissingen te maken gebaseerd op feiten, en om in de toekomst dezelfde beslissing te maken bij gelijkwaardige vraagstukken.

Beslissingen onderbouwen met data en feiten,

Om een beslissing door te zetten is er soms steun nodig van een ander team of collega. Door jouw beslissing te kunnen onderbouwen met feiten uit data is de kans groter dat jouw aanpak gesteund wordt.

Bedrijfsvoering stroomlijnen,

Door inzicht te krijgen in de resultaten van werkzaamheden is snel en duidelijk te zien waar veel tijd naartoe gaat, en welke processen er efficiënter aangepakt kunnen worden.

Betere samenwerking in de gehele organisatie,

Door prestaties meetbaar te maken zijn deze voor medewerkers zichtbaar. Zo kunnen beslissingen sneller gemaakt worden en er beter samengewerkt worden tussen verschillende teams.

Bedrijfsprocessen automatiseren.

Door inzicht te krijgen in terugkerende of routine processen kunnen deze geautomatiseerd worden.

Verbeterde klanttevredenheid,

Wanneer medewerkers de effecten van hun handelen zien, zijn ze beter in staat klantgerichter en effectiever te werken, wat zorgt voor een hogere klanttevredenheid.

Kosten

Power BI is onderdeel van het Office 365 pakket. Er zijn dus geen extra kosten aan verbonden. Wanneer je serieus aan de slag wilt met deze applicatie, maak je gebruik van het Power BI Pro pakket. De kosten hiervoor zijn 8,40 per maand per gebruiker. Wanneer je gebruikt maakt va Microsoft 365 E3 en E5, is Power BI Pro inbegrepen.

Hoe kunnen wij je helpen met datagedreven werken?

Bij BK IT Solutions hebben wij het onze missie gemaakt om bedrijven verder te helpen met behulp van ICT. Niet alleen informeren we jou over alle mogelijkheden die data gedreven werken kan bieden voor jouw bedrijf, maar ook informeren wij jouw medewerkers over de nieuwe manier van werken. Ben je benieuwd hoe data gedreven werken jouw organisatie verder kan helpen? Neem contact met ons op.

Gerelateerde diensten