Werkplekbeheer, wat is dat precies?

Werkplekken zijn tegenwoordig complexer dan 10 jaar geleden. Waar voorheen enkel een computer op kantoor voldoende was, werken mensen nu ook vanuit huis, onderweg of bij een klant. Dit vraagt om meer kennis over werkplek beheer. In deze blog leg ik je uit wat werkplekbeheer is, hoe werkplekbeheer van hybride werkplekken werkt en wat de voordelen van het uitbesteden van werkplek beheer zijn.

Wat is werkplekbeheer?

Werkplekbeheer omvat processen die nodig zijn om de werkomgeving van medewerkers optimaal te laten functioneren. Een werkplekbeheerder regelt de hardware, software, netwerken en ondersteuning bij vragen en problemen. De focus ligt op het creëren van een omgeving waarin medewerkers efficiënt en veilig kunnen werken, zonder dat ze worden gehinderd door technische problemen.

De rol van de werkplekbeheerder

Een werkplekbeheerder is verantwoordelijk voor het inrichten van deze processen. Maar wat doet een werkplekbeheerder precies?

Taken van een werkplekbeheerder

Een werkplekbeheerder, of ICT-werkplekbeheerder, is verantwoordelijk voor de installatie, configuratie en het onderhoud van de IT-infrastructuur op de werkplek. De taken van een werkplekbeheerder zijn onder andere:

  • Hardwarebeheer: installatie en onderhoud van computers, printers en andere apparatuur.
  • Softwarebeheer: installeren en updaten van softwareprogramma’s en zorgen voor licentiebeheer.
  • Netwerkbeheer: beheer van netwerken, internetverbindingen en zorgen voor veilige toegang tot bedrijfsnetwerken.
  • Ondersteuning en troubleshooting: bieden van technische ondersteuning aan medewerkers en het oplossen van problemen.

De werkplekbeheerder zorgt ervoor dat de technische middelen altijd beschikbaar en online zijn, waardoor de productiviteit van medewerkers wordt verhoogd en downtime wordt geminimaliseerd.

Uitbesteden van werkplekbeheer: waarom en wanneer?

Veel bedrijven kiezen ervoor om hun werkplekbeheer uit te besteden. Maar wanneer is het verstandig om dit te doen? Het uitbesteden van werkplek beheer kan verschillende voordelen bieden:

  • Kostenbesparing: door werkplekbeheer uit te besteden, kun je besparen op personeelskosten en investeringen in IT-infrastructuur.
  • Toegang tot expertise: externe werkplekbeheerders hebben vaak uitgebreide kennis en ervaring. Zij kunnen efficiënte en effectieve oplossingen bieden.
  • Schaalbaarheid: het uitbesteden van werkplekbeheer maakt het gemakkelijker om op- of af te schalen, afhankelijk van de behoeften van jouw organisatie.
  • Focussen op kernactiviteiten: door werkplekbeheer uit te besteden, kunnen bedrijven zich beter concentreren op hun kernactiviteiten zonder afgeleid te worden door IT-problemen.

Werkplekbeheer en bedrijfsveiligheid

Ook om ervoor te zorgen dat jouw systemen beveiligd blijven, is het belangrijk om het werkplekbeheer goed geregeld te hebben. Een goed beheerde werkplek zorgt voor beveiliging van jouw organisatie door de implementatie van bijvoorbeeld firewalls en antivirusprogramma’s. Ook het versleutelen van bedrijfsgegevens en gecontroleerde toegang tot systemen en gevoelige informatie zorgt ervoor dat jouw bedrijfsdata alleen toegankelijk zijn voor de juiste personen. Een ICT-werkplekbeheerder voert regelmatig updates van software en systemen uit om kwetsbaarheden te minimaliseren. Door deze maatregelen kan werkplek beheer helpen om de risico’s van cyberaanvallen en datalekken te verminderen.

Voordelen van modern werkplekbeheer

Door het steeds breder wordende begrip van een werkplek, is het belangrijk dat niet alleen computers op kantoor juist zijn ingericht. Ook laptops en mobiele devices moeten worden beveiligd voor hybride werkplekken. Daarnaast zorgt modern werkplekbeheer er ook voor dat medewerkers op verschillende devices toegang kunnen krijgen tot de bestanden welke zij nodig hebben, ongeacht hun locatie. Door het inrichten van een moderne werkplek kan iedere medewerker locatie-onafhankelijk werken. Hoe je er zelf voor zorgt dat werkplekken beveiligd blijven, gebruik je deze checklist.

Veelgestelde Vragen

Wat houdt werkplekbeheer precies in?

Werkplekbeheer is het beheren van alle IT-gerelateerde onderdelen van de werkplek, zoals hardware, software, netwerken en technische ondersteuning. Werkplek beheer zorgt voor een veilige werkomgeving waar medewerkers efficiënt kunnen samenwerken.

Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van werkplekbeheer?

Het uitbesteden van werkplekbeheer biedt voordelen zoals kostenbesparing, toegang tot gespecialiseerde expertise en schaalbaarheid van diensten. Het biedt ook meer ruimte om je te concentreren op jouw kernactiviteiten. Een werkplekbeheerder neemt de gerelateerde IT-zaken van je over en onderhoudt deze.

Daarnaast helpt werkplek beheer ook met het productiever maken van medewerkers door het geven van training en het oplossen van problemen. Door regelmatige training blijven werknemers op de hoogte van de nieuwste veiligheidsprotocollen en technologieën.

Werkplekbeheer door BK IT Solutions

Wanneer je kiest voor ICT-beheer van BK IT Solutions, zorgen wij voor jouw werkplekken op kantoor en remote devices. We staan altijd voor je klaar wanneer je ons nodig hebt en werken achter de schermen om jouw werkplekken veilig te houden. Zo werken jij en je medewerkers waar dan ook, wanneer dan ook, met werkplekbeheer van BK IT Solutions.