Windows 10 EOL: zo bereid jij je voor op een nieuw besturingssysteem

De klok tikt: het einde van de levensduur (EOL) van Microsoft Windows 10 komt snel dichterbij. Dit betekent dat het tijd is om je voor te bereiden op de overstap naar een nieuw besturingssysteem. Vanaf 14 oktober 2025 stopt Microsoft met het aanbieden van updates en beveiligingspatches voor Windows 10. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid, naleving van regelgeving en prestaties van je systemen. BK IT Solutions staat klaar om je door dit proces te begeleiden. In dit artikel delen we een checklist zodat jij goed voorbereid de migratie in kunt gaan.

Wat houdt EOL van Windows 10 in?

Wanneer jouw organisatie op Windows 10 draait, betekend de EOL dat het tijd wordt om te kijken naar alternatieven. Naarmate de ondersteuning voor Windows 10 afneemt, wordt het steeds lastiger om technische problemen met het besturingssysteem op te lossen.

Wanneer de ondersteuning eindigt, zal Microsoft namelijk geen beveiligingsupdates of patches meer uitbrengen voor Windows 10. Dit maakt je systemen kwetsbaar voor nieuwe cyberdreigingen en exploits. Ook hebben veel sectoren strikte regelgeving die vereist dat je een ondersteund besturingssysteem gebruikt, zoals de NIS2-richtlijnen. Het blijven gebruiken van Windows 10 na de EOL kan leiden tot niet-naleving en juridische complicaties.

Zonder regelmatige updates wordt Windows 10 ook steeds minder compatibel met nieuwe software en hardware, wat kan zorgen voor prestatieproblemen. Volgens Microsoft eindigt de ondersteuning voor de Windows 10 Home en Pro-edities op 14 oktober 2025.

Wanneer maak je de overstap naar een nieuw besturingssysteem?

Het is niet alleen belangrijk om de overstap naar een nieuw besturingssysteem te maken wanneer Windows 10 EOL bereikt, maar ook om ruim van tevoren een geschikt alternatief te vinden en je medewerkers vertrouwd te maken met het nieuwe systeem.

Uitstel kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Hoe dichter je bij de einddatum van Windows 10 komt, hoe intensiever het overgangsproces wordt. Het vernieuwen van hardware, upgraden van software en het trainen van gebruikers vergen allemaal tijd en middelen. Wacht je te lang, dan kan dit leiden tot overhaaste beslissingen, verhoogde kosten en operationele verstoringen.

Waar moet je rekening mee houden.

Als je je voorbereidt op de migratie naar een nieuw besturingssysteem, zijn er een paar belangrijke stappen die je niet mag vergeten. Begin met een inventarisatie van alle apparaten in je organisatie die momenteel Windows 10 gebruiken. Kijk daarna of een upgrade naar Windows 11 of een ander alternatief besturingssysteem haalbaar is. Check of je huidige hardware voldoet aan de eisen van Windows 11, of dat je misschien in nieuwe hardware moet investeren. Test ook je belangrijkste bedrijfsapplicaties om te zien of ze goed samenwerken met het nieuwe systeem. Vergeet niet om training en ondersteuning voor je team te plannen, zodat de overgang soepel verloopt.

BK IT Solutions staat klaar om je te helpen met deze overstap. Om je op weg te helpen, hebben we een handige checklist samengesteld:

Controleer je huidige systemen

  • Kijk alle apparaten na die Windows 10 draaien en beoordeel hoe belangrijk ze zijn voor je bedrijfsvoering.

Evalueer hardware

  • Bepaal of je huidige hardware geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem, of dat een upgrade nodig is.

Maak een backup van kritieke gegevens:

  • Zorg ervoor dat je alle belangrijke gegevens hebt geback-upt en veilig hebt opgeslagen voordat je begint met de migratie.

Test applicaties:

  • Voer compatibiliteitstests uit op je belangrijkste applicaties om te verzekeren dat ze goed werken met het nieuwe besturingssysteem.

Plan voor gebruikerstraining:

  • Zorg voor een trainingsplan om je team snel op weg te helpen met het nieuwe systeem.

Hoe ondersteund BK IT Solutions de overgang?

De migratie naar een nieuw besturingssysteem kan een uitdagende klus zijn, daarom ondersteunen we je bij dit proces. Bij het overzetten naar een nieuw besturingssysteem beginnen we met een grondige analyse van je huidige IT-omgeving. We kijken naar alle systemen, applicaties en apparaten die geraakt worden door het einde van de levenscyclus (EOL) van Windows 10. Vervolgens ontwikkelen we samen een strategisch plan dat past bij jouw zakelijke doelen, budget en tijdlijn. Dit omvat het beoordelen van je hardware, testen van applicaties op compatibiliteit, en het opstellen van een gefaseerd uitrolplan.

Ons team zorgt voor een soepele implementatie, van de eerste opzet tot na de migratie, en biedt trainingen aan je personeel zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van het nieuwe systeem. Na de overstap blijven we je ondersteunen met continue monitoring en onderhoud om ervoor te zorgen dat je nieuwe systeem veilig en efficiënt blijft. Met deze aanpak hebben we al veel organisaties geholpen om succesvol door vergelijkbare overgangen te navigeren. Bijvoorbeeld bij het migreren naar de cloud. Meer lezen over hoe wij migraties uitvoeren? Dat kan in dit artikel.

Heb je vragen over welk besturingssysteem het beste bij jouw organisatie past, of wanneer het migratieproces het best kunt beginnen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!