World password Day – tips voor een sterk wachtwoord

Jouw ICT Security is ons werk. Daarom is World password Day voor ons een bijzondere dag. De eerste donderdag van mei staat in het teken van de beschermer van al je gegevens: je wachtwoord. Wij doen er dag in, dag uit alles aan om jouw bedrijf en je gegevens te beschermen. Maar wat kan je zelf doen om je gegevens te beschermen, en waarom is dat belangrijk?

Uit onderzoek van Carnegie Mellon University is gebleken dat maar liefst 8 op de 10 thuis-of flexwerkers hun wachtwoord hergebruiken na een datalek. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat bij 70% van de werknemers die hun wachtwoord veranderde, deze zwakker bleek te zijn dan de versie ervoor. Daarom schenken wij vandaag extra aandacht aan het belang van een sterk wachtwoord.

Een goed wachtwoord kiezen, en hem onthouden is niet altijd gemakkelijk. Helemaal niet wanneer je thuis het wachtwoord voor je werkcomputer, je privé laptop en de iPad moet verzorgen. Daarom heeft onze wachtwoord expert Sadjen wat tips voor het maken en onthouden van een ijzersterk wachtwoord.

Het recept voor een sterk wachtwoord

1. Minimaal 8 tekens

Hoe meer tekens hoe beter, en je wachtwoord hoeft niet alleen uit letters te bestaan. Symbolen en cijfers maken je wachtwoord sterker.

2. Geen algemene informatie

Verwerk geen geboortedata, namen, favoriete voetbalclubs of andere algemene informatie in je wachtwoord. Het hoeft alleen voor jou logisch te zijn.

3. Gebruik een wachtwoordzin

Een lange zin is lastiger te raden of te onthouden voor iemand anders. Een wachtwoordzin in combinatie met cijfers en symbolen maken voor een sterk wachtwoord.

4. Unieke wachtwoorden voor verschillende accounts

Ieder account is veiliger wanneer deze een eigen wachtwoord krijgt. Zo vermijd je de kans dat verschillende accounts tegelijk gekraakt worden.

5. Multi-factor authenticatie

Niet altijd leuk maar helaas wel noodzakelijk: Multi-factor authenticatie. Hierbij combineer je het gebruik van een wachtwoord met bijvoorbeeld de gezichtsherkenning van je laptop, of een sms-verificatie. Zo weet je zeker dat alleen jij toegang hebt tot je gegevens.

Extra veiligheid met Multi Factor Authenticatie | Freez.it

#ProTip gebruik een password manager

Om er voor te zorgen dat je al je wachtwoorden kan onthouden, en super snel en veilig toegang hebt tot je wachtwoord kan je gebruik maken van een password manager. In een password manager worden al je wachtwoorden encrypted opgeslagen en (als je dat wilt) automatisch ingevuld. Voor elk account een moeilijk gegenereerd wachtwoord gebruiken is super moeilijk, een password manager zoals Lastpass maakt het voor jou eenvoudig!

Is jouw wachtwoord gelekt?

Om er zeker van te zijn dat jouw gegevens veilig zijn, monitoren wij geautomatiseerd de e-mailadresse van onze ICT klanten. Als deze voorbij komt in een uitgelekte database, nemen wij contact met je op. Zo weet je zeker dat er altijd voor jouw online veiligheid gezorgd wordt.

Benieuwd of je privé e-mailadres gevoelig is voor een data lek? Dit kan je zelf checken via Have I Been Pwned.

ICT Security verbeteren?

Wil je de ICT Security van jouw MKB bedrijf verbeteren? Op onze ICT Security pagina je alles over onze preventieve aanpak. Direct aan de slag? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Gerelateerde diensten