Cloud computing – de motor van iedere industrie

Het moderniseren van organisaties is iets wat de IT-wereld continue bezighoudt. Wanneer je je wil verdiepen in moderniseren kom je vaak termen als SaaS en Cloud Computing tegen. Maar wat betekenen deze termen en wat is het verschil? Om je weg wijs te maken in de wereld van modernisering door middel van ICT, delen we deze blog.

Wat is Cloud computing?

Cloud Computing is de on-demand beschikbaarheid van computersysteemmiddelen zoals servers, opslag, databases, netwerken, enzovoort. De datacenters zijn beschikbaar voor verschillende gebruikers via het internet.

Cloud-gebaseerde software gebruik je elke dag. Denk bijvoorbeeld aan software zoals Trello en Slack tot ERP’s zoals NetSuite en e-mailproviders zoals Mailchimp.

De Cloud kun je zien als het internet. Als je Cloud-gebaseerde software gebruikt, kun je de Cloud gebruiken om toegang te krijgen tot die software, waar je ook bent. Je hebt alleen een internetverbinding nodig.

Cloud computing vs traditionele IT

Voor we de gemakken van Cloud Computing kende, waren er computerservers of hardware ter plaatse nodig om softwareapplicaties te gebruiken. Niet alleen is dit zeer gevoelig voor fouten of ongelukken. Ook is het onderhouden van eigen hardware duur en tijdrovend. Het beperkte gebruik van de software omdat deze lokaal geïnstalleerd moest worden.

Daarom zijn we fan van Cloudcomputing: klanten hoeven niet langer hun eigen hardware en software te bezitten en te beheren. Er hoeft geen diepgaande kennis aanwezig te zijn op locatie om eigen middelen te beheren en beschermen. Dit kunnen IT-experts nu op afstand doen.

Een aparte partij host jouw software op externe servers waar ze jouw gegevens opslaan en verwerken. Deze servers zijn ondergebracht in datacenters over de hele wereld. Cloud Computing kan kosten besparen van IT-diensten omdat de provider computersysteemdiensten onderhoudt en deelt met meerdere organisaties. Een bijkomend voordeel hiervan is dat medewerkers toegang tot hun Cloud-diensten via het internet hebben, waar ze ook zijn.

Volgens onderzoek van Gartner zal het aandeel van IT-uitgaven dat verschuift naar de Cloud in de nasleep van de COVID-19-crisis versnellen, waarbij Cloud naar verwachting 14,2% van de totale wereldwijde markt voor IT-uitgaven van ondernemingen zal uitmaken in 2024, tegen 9,1% in 2020.

SaaS

SaaS staat voor Software as a Service. SaaS is biedt cloud-gebaseerde software aan de gebruiker aan. De applicaties zijn beschikbaar via het internet waardoor je geen software hoeft te installeren en beheren. De software van de applicaties runt op de servers van de provider. De provider is dus verantwoordelijk voor de security en beheer.

Bij SaaS neem je aan abonnement op de software. De software wordt online aangeboden en updates en nieuwe versies worden kunnen automatisch worden uitgevoerd. Zo hoef je niks op jouw computer te installeren.

Verschil SaaS en cloud computing

Met cloud computing kan een gebruiker een softwaretoepassing aanpassen en beheren op een server die op afstand wordt gehost door een derde partij. Je krijgt toegang tot jouw gegevens op die servers via het internet.

Met SaaS betaal je voor een abonnement om via het internet toegang te krijgen tot een reeds ontwikkelde, cloudgebaseerde softwareapplicatie. Je bent niet de verantwoordelijkheid om de software te onderhouden.

Een nadeel van SaaS-software is dat je een deel van de controle over het beheer en de aanpassing van de applicatie kunt verliezen. Bij SaaS ligt alle data bij de serviceprovider. Dit is het grootste verschil tussen SaaS en Cloud. De vele voordelen van SaaS wegen echter meestal op tegen de eigendomszorgen over data en veiligheid. Zo gebruiken velen van ons bijvoorbeeld een gratis e-mailservice die al onze e-mails controleert en opslaat. 

Moderniseren met de cloud

Cloud computing is de motor van elke industrie. Het optimaliseert IT-kosten, ondersteunt externe werkkrachten en zorgt voor mobiliteit en samenwerking tussen teamleden, waar dan ook. Ook moderniseren? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.