31 maart: Wereld back-up dag

31 maart is het wereld back-up dag. Een mooi moment om stil te staan bij de back-up strategie binnen jouw organisatie. Hoe vaak voer je back-ups uit? Waar worden deze opgeslagen en hoe vaak test je deze? In deze blog geven we je tips hoe jij jouw back-ups systematisch uitvoert om dataverlies te voorkomen.

Zorg voor een back-up strategie

Voor het maken van back-ups zijn verschillende methodes. Deze beschreven we in deze blog. In deze blog delen we belangrijke onderdelen van een goede back-up strategie.

Maak minimaal 1x per dag een back-up

Door dagelijks een back-up uit te voeren heb je altijd de laatste versie van documenten tot je beschikking. Door deze back-up automatisch ’s nachts uit te voeren, vergeet je dit nooit en heb je altijd de laatste versie van jouw bestanden tot je beschikking.

Zorg voor een retentie van minimaal 14 dagen

De retentie van je back-up houdt in hoe ver je terug kunt in de tijd van je back-ups. Wij adviseren een retentie van minimaal 14 dagen maar liever 30 dagen. Een langere retentie zal meer opslag opnemen, maar zorgt er wel voor dat je bestanden van langer geleden kunt terughalen. Een langere retentie is voor ons ICT bedrijf ook een belangrijk wapen in de strijd tegen ransomware. Het is ook belangrijk om de wetgeving te raadplegen hoe lang sommige data bewaard moet en mag blijven.

Bewaar de back-ups op minimaal 2 locaties

Een veel voorkomende back-up strategie is de 3-2-1 strategie; sla 3 kopieën van je data op twee verschillende media, waarvan 1 op een andere locatie. Sla je kopie bijvoorbeeld op in de Cloud en op een harde schijf. Bewaar de harde schijf op een externe locatie om dataverlies door brand of waterschade te voorkomen.

Houd bij de selectie van het medium rekening met het feit dat de opslag van back-ups in de loop van de tijd groeit. Een zeer geschikt medium om je back-ups op te slaan is een Network Attached Storage. Een NAS is gekoppeld je aan jouw netwerk. Je hebt dus overal toegang tot deze bestanden.

Maak gebruik van immutable back-ups

Wanneer je wordt getroffen door een cyberaanval zoals een ransomwareaanval, dan is een backup jouw laatste reddinsboei. Wil je verzekerd zijn van een volledige en schone kopie van je aangetaste documenten. Een manier om back-ups te beschermen, is door het uitvoeren van immutable back-ups. Deze vorm van back-up kan niet worden veranderd, overschreven of verwijderd. Zo ben je verzekerd van een foutloze kopie van jouw belangrijkste data.

Test je back-ups regelmatig

Wanneer je dit alles onder de knie hebt, is het van belang om de back-ups ook te testen. Sommige back-up applicaties bieden de optie om een verificatietest uit te voeren. Zo test je of de data in orde is. Voer periodiek back-up tests uit om na te gaan of alle data intact is en wanneer je systemen hebt opgeslagen, of alle applicaties naar behoren werken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je data moet herstellen.

Back-up beheer door BK IT Solutions

Voor ons ICT bedrijf is het elke dag wereld back-up dag. Wil je zekerheid over de veiligheid van jouw bedrijfsdata? Dan is het goed om ICT-beheer door BK IT Solutions te overwegen. Als ICT bedrijf bieden wij onze Managed back-up diensten aan vanaf 4,50 per maand per Microsoft 365 mailbox en 65 euro per maand per server.

Kies je voor de Managed back-up dienst van BK IT Solutions dan nemen wij jouw back-ups volledig uit handen. Wij monitoren de back-ups actief, doen periodiek een volledige restore test en nemen actie waar nodig.