Copilot: onze ervaring met de digitale assistent

Bas werkt nu enkele weken met Microsoft’s Copilot. In deze blog deelt hij zijn ervaring en tips hoe jij Copilot kunt inzetten binnen jouw organisatie. “Het is interessant voor de toekomst, en daarom belangrijk om nu deze ontwikkeling te omarmen.”

Hoe werkt Copilot

Copilot heeft real-time toegang tot zowel jouw inhoud als context binnen de Microsoft omgeving. Dit betekent dat het antwoorden kan geven op basis van jouw bedrijfscontent zoals documenten, e-mails, agenda, chats en vergaderingen. Met deze informatie kan Copilot antwoorden geven binnen de context van jouw organisatie en output op basis van je eigen data.

Hoe ver is Copilot

Copilot is nog niet zo ver dat het gehele taken voor je kan overnemen. En of je dat als organisatie moet willen is een tweede vraag. Wél kan het je helpen bij het efficiënter uitvoeren van je taken. “Zie Copilot als jouw persoonlijke assistent. Zo kun je Copilot inzetten om een een Teamsmeeting samen te vatten, spreekpunten voor een presentatie te geven op basis van mailverkeer, of een reeks mails samenvatten tot actiepunten.” Copilot is echter nog niet in het Nederlands beschikbaar. De Nederlandse versie komt naar verwachting eind April uit.

Hoe zet ik Copilot in

Hoe zet je Copilot in als digitale assistent? Geef Copilot concrete opdrachten die de basis leggen voor jouw werkzaamheden. Zo kun je Copilot in Word de opdracht geven om een door jouw geschreven tekst compacter te maken, schrijfsuggesties te geven op basis van jouw tekst, of de tekst in een andere stijl om te zetten.

Wanneer je Copilot inzet tijdens een Teamsmeeting, kun je eenvoudig een samenvatting van de vergadering opvragen. Punten welke je besproken hebt worden weergeven en een lijst met to-do’s voor jou en je teamleden maakt het overzichtelijk om direct over gaan tot actie. Ook kun je deze lijst delen met collega’s wie niet aanwezig waren tijdens de meeting, zodat iedereen weet wat er te doen staat.

Ook in Outlook kan Copilot jouw werkzaamheden stroomlijnen. Na een vrije dag snel up to date zijn van al het mailverkeer wat je gemist hebt? Vraag Copilot een samenvatting te maken van de mails en actiepunten voor jou te geven. Ook kun je de opdracht geven om een lange mail samen te vatten zodat je in één oogopslag ziet wat er van je gevraagd wordt.

Voor financiële beslissingen geef je Copilot de opdracht om data visueel te maken, of een berekende voorspelling te maken op basis van de beschikbare data.

Ook voor het maken van presentaties kan Copilot je assisteren: vraag het AI-model om suggesties over de lay-out en spreekpunten op basis van mailverkeer of een intern document.

Voor zorginstellingen zet je Copilot in om administratieve taken te automatiseren op een effectieve en veilige manier. Zo bescherm je persoonsgegevens en neem je tijd uit handen van jouw zorgpersoneel.

Voor wie is Copilot geschikt?

Copilot lijkt in de eerste instantie alleen een relevante investering voor grote bedrijven. Echter is het als MKB-bedrijf ook belangrijk om nu mee te gaan in de trend van AI. Omdat de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen ontstaat het risico dat wanneer je later instapt, je de ontwikkelingen niet kunt bijbenen. Wanneer jouw concurrentie AI nu omarmt is het heel lastig om in een later stadium gelijk te lopen. Door AI nu stapsgewijs binnen jouw organisatie en bedrijfsprocessen te integreren, raken medewerkers gewend en plukt jouw organisatie hier morgen de vruchten van.

Het samenstellen van een AI strategie.

Een must om bij te blijven in de ontwikkelingen, is het samenstellen van een AI-strategie. Waar kan AI assisteren en welke medewerkers hebben het meeste baat bij een digitale assistent? Door hier over na te denken en in gesprek te gaan met jouw medewerkers ben jij voorbereid om de implementatie over te nemen wanneer deze meer mainstream wordt.

Begin bij Outlook en Word: je hebt hiervoor alleen Copilot in de applicatie zelf nodig, het gebruikt de beschikbare content van je mails of de tekst welke je typt in Word. Op deze manier introduceer je de AI met jouw bedrijfscontext.

Vervolgens kun je overgaan naar Exel, hiervoor heb je iets meer data nodig. Het voorbereiden van deze datasets begint met eenvoudige taken zoals het trekken van conclusies op basis van de beschikbare data of het visualiseren hiervan. Daarna kun je Copilot een complexere opdracht geven om een data analyse of voorspellingen te maken.

In het laatste stadium kun je Copilot voor Powerpoint inzetten. Start met het verbeteren van bestaande presentaties. Op deze manier kun je zien hoe Copilot werkt zodat je specifieke opdracht kunt geven een nieuwe presentatie te maken.

Tips

Personalisatie is een must voor jouw digitale assistent om over jouw organisatie en voorkeuren te leren. Wanneer je feedback of suggesties geeft, leert het AI-model wat jouw voorkeuren en bedrijfscontext is. Op deze manier blijft Copilot zichzelf verbeteren zodat het naadloos aansluit op jouw specifieke wensen.

Samenwerken met AI

Maar wat vindt BK IT nu écht van Copilot? Het is nog niet noodzakelijk om voor iedere medewerker een Copilot licentie aan te schaffen. Het is wél belangrijker om je nu bekend te maken met het systeem, en na te denken over een AI-strategie. Met één Copilot licentie om de techniek te leren begrijpen en een AI-strategie te ontwikkelen ben jij als MKB-bedrijf voorbereid om de vruchten van deze ontwikkeling te plukken wanneer ze niet meer weg te denken is. Heb je vragen, of wil je advies over het ontwikkelen van een AI-strategie? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee