Hoe maak je medewerkers digitaal vaardiger?

Hoe zorg jij er voor dat al jouw medewerkers kunnen meedraaien binnen jouw organisatie? Digitale skills zijn tegenwoordig van essentieel belang, ook op de werkvloer. Helaas is nog niet iedere medewerker volledig op de hoogte van de nieuwste technologieën en tools die beschikbaar zijn. In dit artikel licht ik toe waarom waardevol is om jouw medewerkers digitaal vaardig te maken en hoe je dit kunt doen.

Onvoldoende voor digitale skills binnen het MKB 

Uit een enquête van Randstad blijkt dat in Nederland ongeveer 60% van de medewerkers in het MKB beperkte digitale vaardigheden heeft. Wanneer medewerkers geen optimaal gebruik kunnen maken van de systemen waarmee jouw bedrijf werkt, lopen zij kansen mis. Het is daarom van belang om up to date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen.

De sector waarin je werkzaam bent kan invloed hebben op de digitale skills van medewerkers. Dit kan komen door de leeftijd van de medewerkers en in hoeverre zij gewend zijn te werken met digitale systemen. Ook de huidige IT-infrastructuren van het bedrijf en de taken van de medewerkers spelen een rol. De volgende sectoren hebben volgens Randstad de meeste moeite met het bijbenen van de ontwikkelingen:

Industrie, zorg en horeca 

Medewerkers binnen een traditionele sector zoals industrie, zorg en horeca maken steeds meer gebruik van technologie in hun processen. Denk aan het automatiseren van reserveringen via een website van een restaurant of digitale systemen voor het bijhouden van de persoonsgegevens van een patiënt. Het is dus belangrijk om deze medewerkers mee te nemen in de veranderingen en ze de tools te bieden om meer te leren over de systemen waarmee zij werken.

Klein MKB

Bedrijven met een kleiner budget voor opleiding en training zullen mogelijk minder geld uitgeven aan het digitaal vaardiger maken van hun medewerkers. Dit terwijl er tijd (en dus kosten) bespaard kunnen worden wanneer medewerkers optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare producten en diensten.

starters Ik zie juist dat bedrijven die nieuw zijn voorop lopen in digitale skills. Vaak jonge personen die nog ambitieus en leergierig zijn. Moeten alles nieuw opbouwen dus kiezen vaak gelijk voor moderne apps in de Cloud (SaaS).

Gevestigde bedrijven

Bedrijven die al wat langer bestaan kunnen moeite hebben met de digitale transitie. Waar voorheen veel op papier werd bijgehouden, zijn er nu digitale oplossingen. Maar wanneer neem je de stap om over te gaan? Zijn jouw medewerkers op de hoogte en bereid om hun werkwijze aan te passen? Het is belangrijk om mee te blijven gaan met de ontwikkelingen en personeel enthousiast te maken over deze nieuwe kansen. Niet alleen omdat het tijdbesparend kan zijn, maar ook omdat het veel makkelijker maakt voor medewerkers en minder foutgevoelig is dan oudere werkwijze.

Hoe maak je medewerkers digitaal vaardig?  

Nu we weten waar en waarom digitale skills verder ontwikkeld kunnen worden, geven we je wat tips hoe je dit kunt aanpakken.

Wij bij BK IT Solutions bieden onze klanten trainingen om jouw medewerkers wegwijs te maken in het digitale landschap. Wanneer we een nieuw systeem bij je uitrollen zijn we op locatie aanwezig om uitleg te geven. Maar ook wanneer we niet fysiek bij jou op locatie zijn bieden we tools om medewerkers digitaal vaardig te maken. Met onze Office Trainingen zorgen we er voor dat iedereen het Microsoft 365 pakket optimaal kan benutten.

Office 365 training
Op ons digitale trainingsplatform vind je een uitgebreide verzameling van meer dan 400 instructievideo’s. De video’s zijn maximaal 5 minuten en worden maandelijks vernieuwd. Deze trainingsvideo’s zijn altijd beschikbaar, 24/7, op elk apparaat, zodat je ze kunt bekijken op het moment dat het jou het beste uitkomt. Maar ons platform biedt meer dan alleen video’s. Naast de trainingsinhoud krijg je waardevolle praktische suggesties waarmee je jouw dagelijkse taken met Office 365 efficiënter kunt uitvoeren.

Ook zijn er verschillende apps die je kunt introduceren binnen jouw bedrijf:

LinkedIn Learning

LinkedIn Learning is een app van het welbekende zakelijke socialmedia platform. LinkedIn biedt een verschillende cursussen voor het verbeteren van digitale vaardigheden. Met deze curssusen ontdek je onder andere de Microsoft programma’s waarmee je dagelijks werkt zo ver als je wil; van een basis Excel cursus tot een uitgebreide training over het visualiseren van data in Excel.

Pluralsight

Pluralsight is een bibliotheek van video-cursussen die zich richten op technologie en zakelijke vaardigheden, waaronder digitale vaardigheden. Zo biedt Pluralsight een introductie tot Azure Data Migration en Google Analytics for Creative Professionals. Medewerkers kunnen toegang krijgen tot de cursussen via een bedrijfsabonnement. Deze cursussen gaan wat meer de diepte in en brengen basis skills naar een hoger niveau.

Interne mobiliteit

Wanneer jouw medewerkers de tools optimaal weten te benutten waarmee ze dagelijks werken, verhoogt dit niet alleen de productiviteit, maar bind je ze ook aan jouw organisatie. Het bieden van trainingen en opleidingen geeft medewerkers de kans om zich verder te kunnen ontwikkelen en groeien. Dit zorgt voor gemotiveerde medewerkers voor wie het aantrekkelijker is om bij jouw bedrijf te blijven werken.

Bedrijven die hun medewerkers digitaal vaardiger maken zijn ook in staat om technologieën beter te benutten voor innovatie en verbetering van producten en diensten. Ook zorgt digitaal vaardig personeel ervoor dat jouw bedrijf beter bestand is tegen de veranderingen van de toekomst en kan meegroeien met de technologische ontwikkelingen.  

Ook jouw medewerkers digitaal vaardiger maken?

Op onze digitaal vaardig pagina vind je meer informatie over onze Office 365 trainingen. Specifieke vraag? Op onze Frequently Asked Questions pagina vind je het antwoord!