Microsoft Inspire 2023: AI assistent komt naar Microsoft 365

Ken je ons langer dan vandaag dan weet je dat wij jaarlijks uitkijken naar Microsoft Inspire. Microsoft Inspire is een jaarlijks event waar partners en klanten worden bijgepraat over de visie van Microsoft en de nieuwste ontwikkelingen. Voor ons een belangrijk event, welke innovaties en ontwikkelingen komen eraan en hoe kunnen wij die bij onze klanten inzetten om hun ICT omgevingen beter te maken en hun medewerkers productiever. Niet verassend stond Microsoft Inspire dit jaar volledig in het teken van AI (kunstmatige intelligentie). In dit blog vertellen je we meer over deze ontwikkelingen en wat deze voor jouw werk kunnen betekenen

Visie van Microsoft op het gebruik van AI

“Empower every person and organisation on the planet to achieve more” is die missie van Microsoft. Microsoft weet als geen ander dat AI een belangrijke bijdrage kan leveren aan deze missie. Satya Nadella, de CEO van Microsoft sprak zelfs over een enorme platformverschuiving. Een belangrijke stap in de manier waarop wij computers besturen. Van besturen via muis en toetsenbord naar besturing via menselijke taal. Verschillende partijen zijn al jaren bezig met implementatie van AI. 2023 lijkt echt het grote doorbraak jaar te worden. Alle grote partijen hebben inmiddels wel slimme oplossingen bedacht die op de achtergrond gebruik maakt van AI. Microsoft werkt voor haar AI ontwikkeling samen met OpenAI.

Inspire 2023 Natural Language

Microsoft Copilot en Bing Chat Enterprise

Al eerder schreven wij over Microsoft 365 copilot, tijdens Inspire heeft Microsoft meer naar buiten gebracht over Copilot. Copilot is de benaming voor de AI assistent van Microsoft die jou helpt om werkzaamheden sneller uit te voeren. Microsoft heeft bekend gemaakt dat Copilot een add-on zal worden boven de huidige Microsoft 365 diensten welke 30 dollar per maand gaat kosten. Wij verwachten dat Copilot binnenkort beschikbaar is maar er is helaas nog geen exacte datum bekend.

Naast Microsoft 365 Copilot introduceerde Microsoft ook Bing Chat Enterprise. Bing Chat Enterprise is per direct beschikbaar en kan zonder extra kosten gebruikt worden door klanten die Microsoft 365 Business Standard of hoger gebruiken. Maak je wel eens gebruik van ChatGPT? Dan kun je Bing Chat en Bing Chat Enterprise qua werking hiermee vergelijken. Microsoft maakt hiervoor ook gebruik van dezelfde achterliggende techiek. Tegenover de andere diensten zorgt Bing Chat Enterprise ervoor dat jouw data veilig is.

Tijdens Inspire is de nieuwe functionaliteit Visual Search gedemonstreerd, Visual search stelt je in staat om afbeeldingen te uploaden in Bing Chat Enterpriseen aan de hand daarvan relevante content op het internet te vinden.

Microsoft 365 Copilot prijs

Zakelijke AI toepassing vs. publieke diensten

Hoewel AI enorm veel kansen biedt zijn er ook risico’s. Security & privacy van data is daar een van de risico’s waar afgelopen maanden veel over is geschreven. Op dit moment zijn er meerdere bedrijven die het gebruik van bijvoorbeeld ChatGPT blokkeren omdat er angsten zijn over het lekken van data. Microsoft benoemde dit risico ook en benoemde de verschillen tussen de verschillende assistenten van Microsoft en hoe zij omgaan met jouw data.

AI wordt gevoed met informatie, hoe meer informatie hoe beter de assistant kan werken. Bing Chat (de particulieren variant) maakt open gebruik van informatie welke op het internet te vinden. Is daarnaast wordt de AI assistent getraind op het moment dat jij vragen stelt. Jouw input kan dus gebruikt worden om de informatie voor een volgende gebruiker beter te maken.

In tegenstelling tot Bing Chat blijft alle AI informatie van Bing Chat Enterprise en Microsoft Copilot veilig binnen je eigen Microsoft 365 omgeving. Microsoft is niet in staat de data van medewerkers of andere zakelijke gegevens te ‘lezen’. Ook wordt de informatie niet gebruikt voor het trainen van de AI assistent.

Een slimme assistent voor elke Microsoft dienst

Microsoft Copilot is de nieuwe assistent van Microsoft die jou enorm veel tijd kan besparen. Copilot maakt gebruik van gegevens uit jouw Microsoft 365 omgeving zoals afspraken, e-mails en documenten. Kom je er door een gebrek aan tijd of creativiteit niet aan toe om een belangrijke presentatie voor morgen af te hebben? Vraag het aan copilot:

Niet alleen komt copilot naar Microsoft Office, Microsoft werkt aan copilot integratie in vrijwel haar gehele lijn. Zo kun je Copilot gaan gebruiken in Outlook, Word maar ook andere Microsoft diensten krijgen een Copilot. Zo demonstreerde Satya Nadella Microsoft Sales Copilot, een assistent voor sales teams. De nieuwe assistent kan automatisch content en e-mails genereren, geeft tips en ideeën, kan een meeting samenvatten en helpt met administratieve taken zoals het bijwerken van CRM systemen.

Direct aan de slag?

We zijn zelf erg enthousiast over de mogelijkheden van Microsoft Copilot. Het bedrag van 30 dollar per maand (Europese prijzen zijn nog niet bekend) lijkt een goede investering. Iedereen heeft het druk tegenwoordig maar met Copilot kun je serieus veel tijd besparen. Helaas moeten we nog heel even wachten tot we Copilot daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Wel kun je nu aan de slag met Bing Chat Enterprise, de zakelijke ChatGPT die ervoor zorgt dat jouw bedrijfsdata veilig is. Via deze link schakel je Bing Chat Enterprise in, na het inschakelen duurt het ongeveer 2-4 uur voordat je Bing Chat Enterprise kunt gebruiken.

Nadat Bing Chat Enterprise is ingeschakeld kun je er vanuit de Edge browser gebruik van maken door rechtsbovenin op de Bing button te klikken:

Microsoft Copilot is een belangrijke ontwikkeling die op korte termijn ook door veel MKB bedrijven gebruikt zal gaan worden. Implementeer je deze digitale oplossingen op de juiste manier kan jouw bedrijf competitief zijn op het gebied van snelheid, service en kwaliteit.

Is jouw organisatie al klaar om de nieuwe digitale tools te omarmen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.