Migreren naar de Cloud – hoe gaat dat in zijn werk?

Werken in de Cloud is het werken van de toekomst. Je bent niet langer gebonden aan een vaste plaats, maar je hebt onderweg, bij een klant of vanuit huis toegang tot je eigen werkplek. Je kunt samenwerken met collega’s, waar je ook bent en je kunt werken vanaf ieder device. Alle data is beveiligd. Geen dataverlies of gecrashte servers die zorgen voor hoge kosten en imagoschade. Maar niet voor iedereen is het van meerwaarde om volledig over te gaan naar de Cloud.  Lees hier alle voor en nadelen van het overgaan naar werken in de Cloud en op welke manier je dit kunt doen.

Waarom in de Cloud?

In de Cloud is alle data van jouw organisatie beveiligd op een plek. Door de directe automatisering worden gegevens opgeslagen en wordt er direct een back-up gemaakt. Zo ben je nooit bestanden kwijt, en kan iedereen waar dan ook werk oppakken. Werken in de Cloud is ook veilig, omdat alle bestanden versleuteld worden opgeslagen. De datacentra worden goed beveiligd tegen hackers, waardoor de kans klein is dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval. Zo zijn alle IT zorgen uit handen genomen en weet je dat jouw bedrijf beveiligd is tegen cyberaanvallen.

Overgaan op de Cloud is ook een ideale kans om je medewerkers tevreden te stellen. Waar werken ze mee en welke applicaties zijn verouderd? Wat kan er anders en wat willen ze beter? Zij zijn degene die uiteindelijk moeten werken in de Cloud, dus door hen te betrekken bij het hele proces creëer je een kans om medewerkers input te laten geven waardoor er productiever maar vooral prettiger gewerkt kan worden.

Public, Private of Hybride?

Migreren naar de Cloud is niet voor ieder bedrijf de beste oplossing. Er zijn verschillende manieren en gradaties in hoe je over kunt gaan naar de Cloud. Er is geen kant-en-klare oplossing die voor elke organisatie werkt. Het is een proces dat samen met het IT beheer uitgedacht moet worden, om samen tot de beste manier te komen. Om goed voorbereid het gesprek in te gaan kun je alvast bedenken welke vorm van de Cloud het beste werkt voor jouw bedrijf. Je kan volledig naar de Cloud, of gedeeltelijk:

Public: Een public Cloud is een openbare Cloud die een IT beheerder aanbied die door meerdere organisaties gebruikt kan worden. Bekende voorbeelden hiervan zijn Microsoft 365, Microsoft Azure en Amazon AWS. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat verschillende organisaties beschikking hebben tot jouw data. Je deelt alleen een Cloud met andere organisaties, maar data blijft apart opgeslagen. Het voordeel van een Public Cloud is dat je alleen betaald voor wanneer en hoeveel je er gebruik van maakt.

Private: Wanneer je gebruik maakt van een private Cloud maakt alleen jouw bedrijf gebruik van de Cloud. Dit geeft je de ruimte om de Cloud aan te passen naar je eigen specifieke wensen.

Hybride: Bij een hybride Cloud maak je gebruik van je eigen Cloud, maar heb je beschikking over de public Cloud wanneer je meer ruimte nodig hebt.

Vertrouwde IT-partner

Jouw organisatie is afhankelijk van het IT beheer wanneer je overgaat naar de Cloud. Daarom is vertrouwen hebben in jouw IT partner belangrijk. Zijn ze bekend met jouw bedrijf of sector? Hebben ervaring met het migreren naar de Cloud. Goed overleg en het duidelijk bespreken van wensen en verwachtingen zijn belangrijk bij het bepalen van de juiste strategie. Ook wanneer de migratie succesvol voltooid is, wil je van jouw IT-partner op aan kunnen. Daarom zijn wij de dag na de migratie bij jouw op locatie aanwezig om vragen te beantwoorden en medewerkers weg wijs te maken in de nieuwe Cloudomgeving.

Om ervoor te zorgen dat de migratie zo min mogelijk impact heeft op de werkzaamheden, voeren wij de migraties altijd buiten kantooruren uit. Op deze manier hoeft niemand werk te missen. Nieuwsgierig hoe zo’n migratie er uitziet? Lees de blog over de week van onze Cloud-expert Samuel.

Benieuwd of werken in de Cloud wat voor jouw organisatie is? Neem contact op met Samuel.