November 2023: wat is nieuw in Teams?

In november kwam Microsoft met heel veel verschillende updates voor Microsoft Teams tijdens het Microsoft Ignite event. Hier delen we een greep van onze favoriete updates met je.

Copilot in Teams

Meetings zonder transcriptiebehoud

Copilot kan nu tijdens een vergadering worden gebruikt zonder een transcriptie te bewaren na de vergadering. Beheerders kunnen de organisatoren van de vergadering de mogelijkheid geven om hun voorkeur vóór of tijdens de vergadering in te stellen. Als dit is ingeschakeld zonder transcriptie, kun je Copilot tijdens de vergadering elke vraag stellen en nadat de vergadering is afgelopen, wordt er geen transcriptie of Copilot-interactie bewaard. Omdat er geen transcriptie wordt bewaard na de vergadering, zijn noch een intelligente samenvatting noch Copilot beschikbaar. Deze mogelijkheid is over het algemeen beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie.

Copilot samenstellen in Teams chat en channels

Druk jezelf beter uit en verander je ideeën in korte berichten met hulp van Copilot in het schrijfgedeelte. Typ je conceptbericht in de schrijfbalk, of het nu in een chat, vergaderingschat of kanaal is, en Copilot kan je helpen. Kies om het bericht te herschrijven, pas de toon aan naar informeel, professioneel, zelfverzekerd, enthousiast en pas de lengte van het bericht aan voordat je het verzendt. Deze mogelijkheid is doorgaans beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie

Copilot in Teams-chat en kanalen met nieuwe suggesties

Chatten en kanalen kunnen snel druk worden, maar Copilot in Teams helpt je bij het bijhouden van berichten. Het focust op wat belangrijk is en helpt je om de essentie uit je chat- en kanaalgesprekken te halen. Met nieuwe standaard suggesties van Copilot kun je snel beslissingen en openstaande zaken identificeren. Dit maakt het gemakkelijker om effectief bij te praten bij lange gesprekken. Deze functie is doorgaans beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie.

Copilot in Teams-kanalen

Blijf snel op de hoogte van uitgebreide discussies. Je kunt Copilot vragen om belangrijke informatie uit een gesprek in een kanaalpost te halen, zoals je takenlijst, belangrijke discussiepunten of andere vragen die je hebt. Copilot maakt een georganiseerde samenvatting van de informatie die je hebt opgevraagd. Deze samenvatting bevat citaten om gebruikers op de hoogte te houden van de bron. Deze functie is doorgaans beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie

Copilot in de Teams-app voor gesprekken

Copilot in Teams Phone gebruikt AI om het vervelende werk te doen door belangrijke punten, taken en vervolgstappen vast te leggen, zodat jij je kunt concentreren op het verbinden en samenwerken met je collega’s en klanten. En nu kun je Copilot ook gebruiken vanuit de Calls app in Teams om gemakkelijk inzichten te krijgen van je eerdere gesprekken. Copilot in Teams Phone ondersteunt zowel VoIP- als PSTN-gesprekken. Deze functie is doorgaans beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie.

Eigen achtergrond voor aankondigingen in aangepaste kanalen

Kanalen brengen mensen, inhoud en tools samen om kennis op de werkplek te bevorderen, teamwork te verbeteren en samen te innoveren op één plek. Elke aankondiging in een kanaal is net zo belangrijk als de rest, maar hoe laat je er één opvallen? Nu kun je een persoonlijke aankondigingsachtergrond maken die creativiteit benut en teams op nieuwe manieren betrekt. Voeg afbeeldingen toe, typ een beschrijving of gebruik de kracht van AI om een gepersonaliseerde achtergrond te genereren. Het maken van een afbeelding met generatieve AI zal beschikbaar zijn in Teams Premium en met een Microsoft 365 Copilot-licentie. Dit zal beschikbaar zijn tegen het einde van het jaar.

Kanalen brengen mensen, inhoud en tools samen om kennis op de werkplek te bevorderen, teamwork te verbeteren en samen te innoveren op één plek. Elke aankondiging in een kanaal is net zo belangrijk als de rest, maar hoe laat je er één opvallen? Nu kun je een persoonlijke aankondigingsachtergrond maken die creativiteit benut en teams op nieuwe manieren betrekt. Voeg afbeeldingen toe, typ een beschrijving of gebruik de kracht van AI om een gepersonaliseerde achtergrond te genereren. Het maken van een afbeelding met generatieve AI zal beschikbaar zijn in Teams Premium en met een Microsoft 365 Copilot-licentie. Dit zal beschikbaar zijn tegen het einde van het jaar.

Intelligente samenvatting

Intelligente samenvatting helpt je bij het bijpraten over de vergaderingen die je hebt gemist door een samenvatting te geven van de belangrijkste punten, actiepunten en beslissingen. Vandaag kondigen we aan dat de Intelligente samenvatting wordt geïntegreerd in Copilot, waardoor je specifieke vragen over de vergadering kunt stellen en duidelijke antwoorden kunt krijgen. Op deze manier kan iedereen binnen de organisatie op dezelfde pagina blijven, of ze nu net beginnen met AI via Teams Premium of volledig meedoen met Copilot. Deze functie wordt beschikbaar tegen het einde van het jaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie en Teams Premium-licentie.

Copilot in Samenwerkende notities

Copilot tijdens Teams-vergaderingen maakt real-time notities die worden gedeeld met alle deelnemers. Je kunt gedeelde vergaderingsnotities en agendapunten toevoegen in Samenwerkende notities. Samenwerkende notities zijn Loop-onderdelen die gesynchroniseerd blijven op alle plaatsen waar ze zijn gedeeld. Nu kan Copilot tijdens een Teams-vergadering in realtime notities maken naast de deelnemers. Als dit vóór de vergadering wordt ingeschakeld, zal Copilot automatisch live notities maken in Samenwerkende notities, zodat deelnemers zich kunnen concentreren op de discussie. Deze notities worden gedeeld onder alle deelnemers aan de vergadering, en je kunt vragen om specifiekere notities zoals ‘Leg vast wat Beth zei als een citaat’. Deze functie wordt begin volgend jaar beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie.

Combineer de kracht van Copilot in vergaderingen en Whiteboard

Breng vergaderdiscussies visueel tot leven met de gecombineerde kracht van Copilot in Whiteboard en Copilot in Teams-vergaderingen. Copilot kan gesproken besprekingspunten visualiseren en organiseren op het Whiteboard. Het kan ideeën en onderwerpen die tijdens de vergadering zijn besproken omzetten in een visuele samenwerkingsruimte in Whiteboard, gedeeld door alle deelnemers aan de vergadering. Copilot kan zelfs meer ideeën voorstellen om aan het Whiteboard toe te voegen. De vastgelegde inhoud in Whiteboard blijft na de vergadering bestaan als een Microsoft Whiteboard-bestand, toegankelijk via Teams, OneDrive for Business en rechtstreeks via de Whiteboard-app. Voor gebruikers met een Copilot-licentie kan een door Copilot gegenereerde samenvatting van het Whiteboard worden gedeeld als een Loop-component in Outlook, Word, Teams en meer. Deze functie wordt begin 2024 beschikbaar voor gebruikers met een Microsoft 365 Copilot-licentie.

AI in Microsoft Teams

Stemisolatie

Met stemisolatie herkent Teams jouw stem en dempt andere geluiden zodat alleen jij te horen bent tijdens ongeplande oproepen en vergaderingen. Na een kort inschrijfproces begint de AI in Teams jouw stem te herkennen. Terwijl andere oplossingen achtergrondgeluiden dempen, is dit de enige oplossing die ook andere stemmen wegfiltert, waardoor alleen jouw stem overblijft. Stemisolatie wordt toegevoegd aan Teams Phone en Teams Meetings en zal beschikbaar zijn begin 2024.

Versier je achtergrond

Maak vergaderingen leuker en persoonlijker met ‘Versier je achtergrond’. Deelnemers aan een vergadering kunnen nu generatieve achtergrondeffecten in Teams gebruiken om er op hun best uit te zien, zelfs als de ruimte waar ze werken niet op z’n best is. Met ‘Pimp je achtergrond’ kunnen deelnemers aan een vergadering de kracht van AI gebruiken om een achtergrond te genereren die hun echte omgeving versiert en verbetert, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen of planten aan een muur toe te voegen. Deze functie wordt begin 2024 beschikbaar voor gebruikers met een Teams Premium-licentie.

Teams Rooms en Apparaten

Hybride vergaderingen blijven een van de grootste uitdagingen in flexibel werken. Het creëren van een ervaring die net zo succesvol is voor de virtuele deelnemers als voor degenen in de ruimte is de topprioriteit van Microsoft. Ze blijven innoveren om Teams Rooms slimmer en inclusiever te maken.

Uitbreiding van Speaker Recognition

Teams Rooms blijft nieuwe manieren leveren om de business intelligence van Copilot en AI in vele verschillende ervaringen te benutten. Met speaker recognition kun je microfoons in de bestaande hardware die al is geïnstalleerd in fysieke gedeelde ruimtes gebruiken om gesproken bijdragen aan vergaderingen toe te schrijven aan individuele deelnemers in het transcript. Deze toewijzing maakt het mogelijk voor Copilot en Intelligent Recap om vragen te beantwoorden en vergaderintelligentie te bieden die nauwkeurig weergeeft wat verschillende deelnemers in persoon hebben gezegd tijdens een vergadering. Speaker Recognition werkt ook goed samen met IntelliFrame, dat het videofeed in de ruimte opbreekt in individuele tegels met in-room deelnemers. Deze functie wordt begin 2024 beschikbaar voor klanten met een Teams Rooms Pro-licentie.

Eerder in 2023 tijdens het Enterprise Connect-evenement heeft Microsoft een aantal gave apparaten van partners aangekondigd. Deze laten gebruikers hun eigen apparaat meenemen naar kleine gedeelde werkplekken of vergaderruimtes, waardoor het makkelijker wordt om verbinding te maken en randapparatuur in de ruimte te gebruiken. Ook hebben we Teams-displays geïntroduceerd die je kunt reserveren met QR-codes, perfect voor de hybride werkomgeving van vandaag. Microsoft zet zich in om de ervaring in wat vaak BYOD (Bring Your Own Device) genoemd wordt. Deze toewijding omvat een reeks nieuwe functies die zijn ontworpen om de productiviteit van eindgebruikers te verbeteren en IT-beheerders meer controle te geven over BYOD-ruimtes.

De verbeteringen van de BYOD-ervaring zijn onder andere:

  • QR-code reserveringen voor boekbare bureaus. Deze functie is later dit jaar beschikbaar.
  • Gedeelde weergavemodus om te voorkomen dat je per ongeluk persoonlijke informatie deelt. Deze functie is later dit jaar beschikbaar.
  • Slimme luidsprekers, voorheen alleen beschikbaar voor Teams Rooms, komen nu ook naar BYOD-ruimtes. Deze functie is beschikbaar tegen het einde van 2023.
  • Ontdekbaarheid, reservering en analyse van boekbare bureaus. Deze functie is beschikbaar begin 2024

Microsoft Mesh

Teams helpt je gemakkelijk samen te werken en de banden met je team te versterken, ongeacht waar iedereen zich bevindt. Stel je voor dat je met je collega’s in een virtuele ruimte kunt vergaderen die aanvoelt alsof je allemaal in dezelfde kamer zit, zelfs als je mijlenver van elkaar bent. Stel je voor dat je kunt rondlopen, met verschillende groepen kunt praten en op een natuurlijke en meeslepende manier met elkaar kunt communiceren, maar dan virtueel. Goed nieuws: die technologie is er nu en de medewerkers zijn er klaar voor.

Microsoft introduceert Microsoft Mesh: een nieuwe driedimensionale (3D) meeslepende ervaring voor jouw werkplek. Er zijn twee Mesh-gerelateerde aankondigingen voor Teams:

Meeslepende ruimtes in Teams

Meeslepende ruimtes in Teams brengen de kracht van Mesh naar de plek waar mensen elke dag werken – Microsoft Teams. Vanuit het menu ‘Weergave’ in een Teams-vergadering kun je de optie voor meeslepende ruimte selecteren. Met slechts één klik verander je jouw tweedimensionale (2D) vergadering in een 3D meeslepende ervaring.

Belangrijke mogelijkheden zijn onder andere:

Avatar: Bij het betreden van een meeslepende ruimte kies je een avatar die je al hebt gemaakt voor standaard 2D Teams-vergaderingen of je maakt een nieuwe. Het is eenvoudig om je avatar aan te passen aan jouw uiterlijk, stijl of stemming van de dag.

3D-omgevingen: Kies uit een van de kant-en-klare 3D-omgevingen die passen bij de behoeften van jouw vergadering, of het nu gaat om een groot sociaal teambijeenkomst of een kleine ronde tafel discussie.

Zitplaatsen toewijzen: Kies waar je gaat zitten tijdens een vergadering of evenement om verbinding te maken met je collega’s. Je kunt ook vrij bewegen van het ene gesprek naar het andere.

Ruimtelijk geluid en audiozones: Voer meerdere, gelijktijdige gesprekken en communiceer effectief in subgroepen zonder door elkaar heen te praten.

Interactieve activiteiten: Speel ingebouwde interactieve games voor teambuilding binnen meeslepende ruimtes. Om te beginnen, kun je enkele aangewezen gebieden vinden om marshmallows te roosteren, met beanbags te gooien, leuke ijsbreker vragen te beantwoorden, en meer.

Live reacties: Gebruik live reacties zoals hartjes, duimen omhoog, klappen en meer om jezelf uit te drukken tijdens discussies.

Meeslepende ruimtes in Teams zijn beschikbaar vanaf januari 2024

Aanpassen van meeslepende ruimtes in Microsoft Mesh

Microsoft Mesh wordt algemeen beschikbaar in januari 2024. Met Mesh kun je op maat gemaakte meeslepende ruimtes in Microsoft Mesh creëren die zijn afgestemd op jouw specifieke zakelijke behoeften, zoals werknemersevenementen, trainingen, rondleidingen of interne productdemonstraties. Gebruik een no-code-editor om het evenement eenvoudig aan te passen of de Mesh-toolkit om de kracht van Unity te benutten voor volledig aanpasbare meeslepende ervaringen.

Met de Mesh-editor in de menubalk kun je meeslepende ervaringen aanpassen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van jouw evenement – zonder een regel code te schrijven. Evenementmakers kunnen kiezen uit een reeks kant-en-klare meeslepende ruimtes, deze aanpassen door afbeeldingen, video’s en scherm delen toe te voegen in een gedeeld 3D-canvas, en ze op een georkestreerde manier in een evenement laten verschijnen. Nadat deze objecten zijn toegevoegd, kun je de grootte en positie wijzigen, of de video continu afspelen, zodat het perfect bij jouw evenement past. Deze aanpassingen kunnen vervolgens worden opgeslagen als een sjabloon die door iedereen in de organisatie opnieuw kan worden gebruikt.

Bij de algemene beschikbaarheid introduceren we ook extra mogelijkheden die het gemakkelijker maken voor sprekers om met deelnemers om te gaan tijdens het organiseren van meeslepende evenementen in Mesh. Evenementorganisatoren kunnen een vraag- en antwoordsessie vergemakkelijken door deelnemers in staat te stellen hun hand op te steken. Organisatoren zien een lijst met opgestoken handen, op volgorde; en kunnen deelnemers aanwijzen en direct met hen in gesprek gaan. Wanneer een deelnemer wordt aangewezen, kan deze effectief worden gezien en gehoord door iedereen in het evenement. Dit maakt meeslepende evenementen effectiever en boeiender, en brengt elementen van echte ’townhall’-ervaringen waar organisatoren een vraag- en antwoordsessie kunnen leiden tijdens een evenement.

Je kunt op maat gemaakte meeslepende evenementen maken en eraan deelnemen in Mesh met Teams Premium.

Chatten en Samenwerken Loop-onderdelen in kanalen

Blijf in de flow van je werk en houd je content gesynchroniseerd met Loop-onderdelen in kanalen. Nu kun je wanneer je een bericht opstelt in een kanaal gemakkelijk samenwerken met Loop-onderdelen zoals tabellen, lijsten, voortgangsregistratie en meer. Deze functie wordt later dit jaar beschikbaar.

Eenvoudigere meldingen

De snelle stroom aan gesprekken en meldingen kan het lastig maken om alles bij te houden. Vanaf nu kun je met één klik in de activiteitenlijst alle meldingen markeren als gelezen, waardoor je ze in één keer kunt opruimen. Daarnaast introduceren we vereenvoudigde en intuïtieve meldingsinstellingen met gedetailleerde controles die zijn aangepast aan jouw behoeften en je helpen snel te zien wat het belangrijkst is. Deze functie wordt beschikbaar in januari 2024.

Verbeteringen aan codeblokken

Microsoft maakt het makkelijker voor je om code te delen in Teams. Je kunt nu een codeblok starten via de opmaakopties of door markdown te gebruiken. Bij het plakken of schrijven van code kun je de programmeertaal kiezen voor syntax highlighting. Deze functie wordt beschikbaar begin 2024.

Aanpassen van standaardreacties

Je krijgt de flexibiliteit om je standaard emoji-reacties in Teams chat aan te passen en te selecteren, en ook het aantal reacties in je interface te verminderen. Als snelheid belangrijk is, zoals in een chat, klik je gewoon op de reactie of emoji die je hebt ingesteld als standaard en verstuur je ‘m direct. Deze functie wordt beschikbaar begin 2024

Dit was een greep van de updates voor Microsoft Teams voor de maand november. Door Microsoft Ignite 2023 staat de lijst weer bomvol spannende nieuwe ontwikkelingen. Ook werken met de nieuwste updates van Microsoft Teams? Wij bespreken graag de mogelijkheden voor jouw bedrijf met je!