Van remote desktop naar virtual desktop met Joey

Onze Azure Solutions Architect Joey maakt zich deze week klaar voor een migratie naar een virtual desktop. In dit artikel vertelt hij je graag waarom een virtual desktop een must is voor de moderne werkplek.

Wat is het verschil tussen een remote desktop en een virtual desktop?

Een remote desktop, ook wel bekend als Remote Desktop Services (RDS) is het op afstand benaderen en bedienen van een fysieke computer of server. Met een remote desktop-verbinding kan een gebruiker zijn of haar lokale computer gebruiken om verbinding te maken met een externe computer, waarbij de gebruiker de interface en applicaties van de externe computer kan zien en bedienen alsof deze lokaal zijn.

Een virtual desktop is een virtuele omgeving die wordt gehost op een server of in de cloud. Het is een volledige desktopomgeving die bestaat uit een besturingssysteem, applicaties en gegeven die toegankelijk is via verschillende apparaten zoals laptops, desktopcomputers, tablets en zelfs smartphones.

Het belangrijkste verschil tussen een remote desktop en een virtual desktop is de architectuur en implementatie. Een remote desktop maakt verbinding met een fysieke machine op afstand, terwijl een virtual desktop een geïsoleerde en persoonlijke virtuele omgeving is, die draait op een virtuele machine. Wanneer je overgaat op een virtual desktop neem je afscheid van de server bij jou op kantoor. Dit heeft meerdere voordelen die we zullen toelichten.

Kosten besparen

Het zelf hosten van een server op je kantoor brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Er moet geïnvesteerd worden in hardware zoals servers, netwerkapparatuur en opslagmedia maar ook de initiële installatie en configuratie brengen kosten met zich mee. Daarnaast zijn er doorlopende kosten voor stroom, koeling, onderhoud en upgrades. Azure biedt daarentegen een pay-as-you-go-model, waarbij je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Er zijn meerdere manieren waarop je kosten kunt besparen met Microsoft Azure. Dat bespreken we in dit artikel.

Schaalbaarheid

Het vergroten van de servercapaciteit in een zelfgehoste omgeving kan een uitdaging zijn. Je moet vooraf investeren in voldoende hardwarecapaciteit om aan toekomstige behoeften te voldoen, wat kan leiden tot onderbenutting of overbelasting van resources. Met Azure kun je eenvoudig schalen naar boven of beneden op basis van de behoeften van je bedrijf, zodat je flexibel kunt reageren op veranderingen in de vraag. Azure beidt een auto-scaling functie die automatisch berekend of er voldoende capaciteit is en zal deze aanpassen waar nodig.

Azure Auto-Scaling kan worden geconfigureerd om te reageren op specifieke triggers, zoals een piek in de belasting of een daling van de belasting, of om regelmatig te controleren of aanpassing nodig is. Hierdoor worden er geen extra kosten gemaakt voor virtuele machines die niet worden gebruikt.

Cybersecurity

De moderne werkplek vraagt om strenge cybersecurity policies. Virtual desktops kunnen extra beveiligingslagen bieden in vergelijking met traditionele desktopomgevingen. Alle gegevens en toepassingen worden centraal beheerd en opgeslagen op servers, waardoor het risico op gegevensverlies of diefstal van apparaten wordt verminderd. Bovendien kunnen bedrijven met behulp van virtual desktops gemakkelijker beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals gegevensversleuteling, toegangscontroles en monitoring van gebruikersactiviteiten.

De servers van Microsoft Azure bevinden zich in verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Ierland, Frankrijk en Zwitserland. Hierdoor ben je verzekerd dat ze aan de wet-en regelgeving voldoen die in Nederland gelden, zoals bijvoorbeeld de ISO en NEN-eisen.

Beheer en onderhoud

Het zelf beheren en onderhouden van een server op je eigen kantoor kan complex en tijdrovend zijn. Je moet zorgen voor de installatie van software, configuratie, beveiligingsupdates, back-ups, systeemmonitoring en het oplossen van eventuele storingen. Azure neemt veel van deze beheerstaken op zich, waardoor je IT-personeel zich kan richten op andere bedrijfskritieke taken.

Ook voorkom je dat jouw servers outdated raken. Een outdated server is traag en kan zorgen voor problemen naarmate deze ouder wordt. Wanneer de server buiten de garantie valt, heeft deze ook geen supportcontract meer.

Betrouwbaarheid en up time

Om voor beschikbaarheid en betrouwbaarheid van een zelfgehoste server te zorgen moet je redundantieplannen implementeren zoals failover-systemen en noodstroomvoorzieningen om uitval te minimaliseren. Azure heeft daarentegen geografisch gedistribueerde datacenters die een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid bieden, met SLA’s (Service Level Agreements) die uptime-garanties bevatten. Microsoft hanteert de uptime-garantie van 99,95% is. Dit betekent dit dat je over een heel jaar maximaal 4,5 uur downtime mag verwachten. Daarnaast verzeker je jouw bedrijf ook tegen de risico’s die horen bij het hosten van een eigen server op locatie zoals brand-en waterschade of diefstal.

Voor welk bedrijf is een virtual desktop geschikt?

Met al deze voordelen op een rij, is te zien dat een virtual dektop een slimme investering kan zijn voor snelgroeiende bedrijven vanwege de schaalbaarheid en voor bedrijven die aan verschillende eisen op het gebeid van cyberveiligheid moeten voldoen.

Een Virtual desktop is ook geschikt voor bedrijven met externe werknemers of werknemers die hybride werken. Als je werknemers hebt die regelmatig onderweg zijn of vanuit externe locaties werken, biedt een virtual desktop de mogelijkheid om toegang te krijgen tot hun werkplek en bedrijfsapplicaties vanaf elk apparaat met internettoegang.

Ook hebben sommige bedrijven specifieke softwaretoepassingen die speciale hardwarevereisten hebben of die niet compatibel zijn met bepaalde besturingssystemen. Met virtual desktops kunnen deze toepassingen worden gehost op servers met de juiste configuraties en kunnen gebruikers er toegang toe krijgen via elk apparaat, ongeacht het besturingssysteem dat ze gebruiken.

Virtual desktops kunnen eenvoudig worden opgeschaald of afgeschaald op basis van de veranderende behoeften van een bedrijf. Dit is vooral handig voor bedrijven die seizoensgebonden pieken ervaren of die snel groeien, omdat ze geen grote investeringen hoeven te doen in hardware om aan de vraag te voldoen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Joey verteld je graag meer over de mogelijkheden die de migratie van een remote desktop naar een virtual desktop met zich mee brengen dus neem gerust contact met ons op!