Veilig remote werken met een VPN-verbinding

De zomer is in aantocht! Neem jij je laptop mee, of laat je hem thuis? Wanneer je ervoor kiest om je laptop mee te nemen naar het hotel of de camping, is het van belang om je bedrijfsgegevens veilig te houden. Gelukkig biedt BK IT Solutions de perfecte oplossing: een op maat gemaakte VPN-verbinding die een veilige werkplek creëert, waar je ook bent. Met onze VPN-verbindingen hoef je je geen zorgen te maken over onbeveiligde netwerken of potentiële gevaren van externe toegang. Lees verder om te ontdekken hoe wij jouw remote werkplek veilig houden.

Risico’s openbaar Wifi-netwerk

Wanneer je remote werkt, kan het voorkomen dat je gebruik moet maken van een openbaar wifi-netwerk. Het nadeel van een openbare wifi-verbinding is dat deze geen versleuteling heeft. Hierdoor zijn gegevens die je verzendt en ontvangt mogelijk onbeschermd. Zo kunnen wachtwoorden van accounts, financiële gegevens en creditcardgegevens mogelijk worden onderschept. Ook ben je kwetsbaarder voor malware-infecties en man-in-the-middle-aanvallen. Hier onderscheppen aanvallers jouw verkeer en kunnen deze wijzigen, of inlogpagina’s aanmaken om je inloggegevens te stelen.

Privacy online met een VPN verbinding

Om onze klanten veilig online te laten werken waar ze ook zijn, implementeren wij een VPN-verbinding. Door gebruik te maken van een VPN blijft jouw verkeer onzichtbaar voor andere en worden jouw berichten versleuteld. Maar hoe werkt dat?

Wat is een VPN verbinding?

Een Virtual Private Network (VPN) is een technologie die een veilige en versleutelde verbinding creëert tussen jouw apparaat, zoals een computer, smartphone of tablet, en het internet. Wanneer je verbonden bent met een VPN, verandert je IP-adres. De VPN server maakt vervolgens een nieuw IP-adres aan. Dit verbetert dus je privacy omdat o.a. hackers geen toegang heeft tot jouw activiteiten.

Waarom moet je een VPN verbinding gebruiken?

Door gebruik te maken van versleuteling zorgt een VPN ervoor dat jouw gegevens beschermd zijn tegen hackers en cybercriminelen. Het maakt gebruik van sterke encryptieprotocollen om ervoor te zorgen dat jouw online communicatie en gegevens privé blijven. Het verbergt je IP-adres en maskeert je online activiteiten, waardoor het moeilijk wordt om je te volgen of je online gedrag te traceren. Dit kan vooral handig zijn wanneer je remote werkt en gebruik moet maken van openbare wifi-netwerken.

Hoe maken wij jouw VPN-verbinding

Wij maken jouw VPN-verbindingen met FortiClient of Microsoft Tunnel. Welke we gebruiken hangt af van jouw specifieke situatie

FortiClient

Wanneer je bij ons een FortiGate afneemt, kun je gratis gebruik maken van FortiClient. FortiClient is ontworpen om veilige externe toegang tot particuliere netwerken te bieden via een virtuele particuliere netwerk (VPN)-verbinding. Jouw internetverkeer wordt verzonden naar de FortiGate bij op kantoor. De FortiGate zorgt niet alleen voor een versleutelde verbinding, maar past ook de security policies van jouw organisatie toe. FortiGate is als het ware een VPN en een firewall in een.

Microsoft Tunnel

Met behulp van Microsoft Tunnel kunnen apparaten die zijn beheerd met Microsoft Intune veilig verbinding maken met interne bedrijfsservers, services en resources, zelfs wanneer ze zich buiten het bedrijfsnetwerk bevinden. Het maakt gebruik van moderne verificatie en voorwaardelijke toegang om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde apparaten en gebruikers toegang hebben tot de interne resources.

Applicaties van Microsoft zoals Word, Excel en Teams maken verbinding via VPN. Wanneer je bijvoorbeeld de Teams app op je telefoon opent zal dit verkeer via de VPN plaatsvinden. Zo blijven jouw contacten en gesprekken veilig. Wanneer jij na je teamsmeeting Instagram opent zal dit via het openbare netwerk gebeuren. Zo biedt de VPN privacy voor jou bedrijfsgegevens en maak je gebruik van je privé apps zoals jij dat gewent bent.

Pas op met “gratis” VPN-aanbieders

Bij het gebruik van de gratis versies van VPN-services zoals hide.me, ProtonVPN en WindScribe, zijn er beperkingen waar je rekening mee moet houden. Deze VPN-services bieden een beperkt aantal servers, wat vaak resulteert in een langzamere verbinding. Bovendien ondersteunen ze geen OpenVPN-protocol wat essentieel is voor een sterke beveiliging.

Daarnaast heeft hide.me en WindScribe een maandelijkse datalimiet van maximaal 10GB. Het is ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan de privacyvoorwaarden bij het gebruik van gratis VPN-diensten.

Belangrijk om te onthouden is dat gratis niet bestaat, wat je niet in geld betaald betaal je in de data die je deelt. Wees waakzaam bij het gebruik van gratis VPN-diensten en lees de privacyvoorwaarden goed door.

Ook werken waar jij wil?

Waar je ook werkt deze zomer, met een VPN verbinding blijven bedrijfsgegevens privé en weer jij jezelf en jouw organisatie tegen cyberaanvallen. Benieuwd wat je meer kunt doen om jouw online veiligheid te vergroten? Bekijk onze cyberveiligheidpagina.