Wat is een firewall?
Wat is een firewall en hoe beschermt dit jouw systeem? In dit artikel vertel ik je wat een firewall doet en hoe wij bij BK IT Solutions deze tool inzetten om jouw organisatie te beschermen.
Wat is een firewall?
Een firewall filtert ingaand en uitgaand dataverkeer. Het internet zit vol met schadelijke data zoals virussen en malware. Een firewall houdt ongeautoriseerde toegang tegen. De term firewall komt uit de bouw. Gebouwen hebben “brandmuren” die voorkomen dat vuur zich verspreidt. Een firewall is hierin hetzelfde doordat het schadelijk verkeer buitenhoudt en voorkomt dat het zich verspreid.
Hoe werkt een firewall
Een firewall werkt een beetje als de douane; extern dataverkeer komt binnen via poorten. De firewall keurt het dataverkeer, laat deze binnen of weigert deze op basis van access control lists. Dit zijn regels gebaseerd op adressen, poorten, domeinnamen, programma’s, protocollen en zoekwoorden.
Wanneer data veilig is, mag deze jouw systeem binnen en wanneer de data niet aan de access control list voldoet, wordt de toegang geweigerd. Er zijn verschillende soorten firewalls met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Zo bestaat er de software firewall, de hardware firewall en de firewall in de Cloud.
- Software firewall: voor gebruik op één computer is de software firewall een goede optie.
- Hardware firewall: een hardware firewall is een soort router die inkomende data inspecteert. Het nadeel van een hardware firewall is dat aanvallen van binnenuit mogelijk zijn en ze geen meerdere verbindingen tegelijk aankunnen.
- Cloud-based firewall: deze vorm van firewalls zijn geschikt voor bedrijven die hun netwerk willen uitbreiden. Groeiend netwerkverkeer is makkelijker te beheren in de Cloud dan met software of hardware.
Een voorbeeld van een Cloud-based firewall is Azure Firewall van Microsoft. Met deze firewall vereenvoudig je de implementatie en het beheer van de netwerkbeveiliging. Azure Firewall ontsleutelt uitgaand verkeer, voert de vereiste beveiligingscontroles uit en versleutelt vervolgens het verkeer naar de bestemming. Je kunt real-time waarschuwingen instellen en verkeer van/naar bekende schadelijke IP-adressen en domeinen weigeren.
Microsoft Defender
Naast het gebruik van een firewall, gebruiken we ook virusscanners om jouw systemen veilig te houden. Dit doen we met Microsoft Defender:
Microsoft Defender is een virusscanner die staat geïnstalleerd op computers die bij ons in beheer zijn. De standaardversie is gratis en voor iedereen beschikbaar. Daarnaast bieden wij onze klanten met een Business Premium-account de volledige versie van Microsoft Defender. Deze is gekoppeld aan jouw e-mailadres, zodat op welk apparaat je ook inlogt deze wordt beschermd. Met de premiumversie van Defender kunnen we meer optimaliseren en beheren voor de gehele organisatie. Het geeft ons inzichten in veiligheidsrisico’s van aangesloten apparaten. Zo beschermen we jouw organisatie, ook op afstand.
Wil jij ook overstappen naar de premiumversie van Microsoft Defender om jouw organisatie te beschermen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!