Werk jij up-to-date?
Je bent waarschijnlijk niet onbekend met die kleine pop-upvensters die vertellen dat er een software-updates beschikbaar is voor je computer. Je komt misschien in de verleiding om op de knop “Herinner me later” te klikken. Wij gaan je vertellen waarom je dit beter niet kunt doen.
Het nut van software updates
Software-updates zijn belangrijk voor digitale veiligheid en cyberbeveiliging. Hoe sneller je bijwerkt, hoe sneller je zeker weet dat jouw apparaat veiliger is – tot de volgende update. Waarom zijn software-updates zo belangrijk? Daar zijn een heleboel redenen voor en wij delen ze alle vijf met je.
Nieuwe functies
Software-updates bieden tal van voordelen zoals het repareren van beveiligingslekken die zijn ontdekt en het repareren of verwijderen van computerbugs. Updates kunnen nieuwe functies aan je apparaten toevoegen en verouderde functies verwijderen.
Updates helpen beveiligingslekken te patchen
Updates fixen beveiligingslekken, ook wel bekend als kwetsbaarheden in software. Een softwarekwetsbaarheid is een veiligheidslek of -zwakte in een softwareprogramma of besturingssysteem. Hackers kunnen van het zwakke punt profiteren door code te schrijven die op het zwakke punt is gericht. De code wordt verpakt in malware – kort voor kwaadaardige software.
Een exploit kan soms jouw computer infecteren zonder dat je iets hoeft te doen, behalve een gevaarlijke website bekijken, een gecompromitteerd bericht openen of geïnfecteerde media afspelen. Wat gebeurt er dan? De malware kan gegevens stelen die op je apparaat zijn opgeslagen of de aanvaller in staat stellen de controle over jouw computer te krijgen en jouw bestanden te versleutelen. Software-updates bevatten vaak softwarepatches. Deze dekken de beveiligingslekken af om hackers buiten te houden.
Software-updates helpen uw gegevens te beschermen
Je bewaart waarschijnlijk veel documenten en persoonlijke informatie op je apparaten. Jouw persoonlijk identificeerbare informatie – van e-mails tot bankrekeninggegevens – is waardevol voor cybercriminelen. Zij kunnen deze gebruiken om misdaden in jouw naam te plegen of deze op het dark web verkopen om anderen in staat te stellen misdaden te plegen. Als het om een ransomware-aanval gaat, kunnen ze je gegevens versleutelen.
Bescherm gehele systemen
Cyberbeveiliging draait vooral om jou, maar ook om andere gebruikers. Als jouw apparaat een virus krijgt, kun je dit doorgeven aan je vrienden, familie en zakenrelaties. Daarom wil je jouw software en systemen up-to-date houden.
Werk met het nieuwste en het beste
Updates patchen niet alleen beveiligingslekken, maar kunnen ook nieuwe functies toevoegen en bestaande verbeteren. Je softwareprogramma kan een nieuwe impuls van stabiliteit krijgen – niet meer crashen, of een update kan de prestaties van het programma verbeteren – meer snelheid.
Dus wanneer een update zich aanbied, denk dan eerst aan de nieuwste functies en cyberveiligheid die je jezelf geeft. Of plan de update in voor buiten werk tijd. Maar sla hem in ieder geval niet over.