Alles over hybride werken en IT | BK IT Solutions

Hybride werken en IT

Hybride werken is na de pandemie niet meer weg te denken. Deze nieuwe manier van werken is alleen mogelijk met de juiste hybride technologieën, zowel thuis als op kantoor. In deze blog duiken we dieper in het concept van hybride werk en de cruciale rol van IT bij het realiseren van deze nieuwe manier van werken.

Het nieuwe werken

Wat is hybride werken? Hybride werken combineert de voordelen van werken op kantoor met werken vanuit huis. Zoals meer vrijheid voor medewerkers, overal toegang tot bedrijfsgegevens en direct contact met collega’s. Werknemers zijn flexibel in hun werkplek en kiezen zelf waar ze het meest productief zijn. Deze verandering in de manier waarop we werken is niet alleen een verandering in locaties, maar ook in werkstijlen en technologieën.

Hybride werken werd voor veel medewerkers de norm tijdens de pandemie, maar volgens de Work Trend Index van Microsoft is deze manier van werken geen tijdelijke trend, maar een permanente verandering van hoe medewerkers willen werken. Werknemers wisselen sneller van baan en willen vrijheid en flexibiliteit in waar ze werken. 38% van de ondervraagde werknemers geven aan alleen op kantoor te willen werken wanneer daar een expliciete reden voor is. Het inschatten wanneer en vooral waarom ze naar kantoor komen is een uitdaging voor bedrijven om op in te spelen.

Werken Waar je Wilt

De Tweede Kamer ziet een noodzaak voor een nieuwe wet. In 2022 debatteerde zij over een wetsvoorstel Werken Waar je Wilt, om werknemers meer vrijheid te geven om te kiezen tussen werk op kantoor of thuis. Het wetsvoorstel moet er voor zorgen dat bepalen waar je werkt net zo normaal wordt als bepalen hoeveel je werkt.

Wat betekend hybride werken voor jouw medewerkers? Hybride werken kan een uitdaging zijn, zowel voor werknemers als werkgevers. Werknemers moeten toegang hebben tot bedrijfssystemen en gegevens, ongeacht waar ze zich bevinden en werkgevers moeten ervoor zorgen dat de IT-infrastructuur veilig en betrouwbaar is. Zo is er toegang nodig tot bedrijfsservers, cloudapplicaties en beveiligde communicatietools. Dit vraagt voor een nieuwe aanpak in de bedrijfsvoering en een andere inrichting van de IT-infrastructuur.

Thuis hybride werken

Hybride werken vanuit huis vraagt om toegang tot bedrijfsgegevens bij jouw medewerkers thuis. Collega’s moeten hybride kunnen samenwerken wanneer teams verspreid zijn. Niet alleen het bijwonen van meetings maar ook het samenwerken aan documenten met collega’s kan tegenwoordig eenvoudig wanneer je bedrijf in de Cloud werkt. Tools zoals Microsoft Teams zijn ontworpen om hele bedrijven digitaal samen te brengen.

Omdat medewerkers toegang moeten hebben tot bedrijfsgegevens is een speciale ict thuiswerk omgeving essentieel. Wij adviseren en installeren de juiste applicaties op de thuiswerkplekken. Zo kan iedere medewerker hybride thuiswerken, of vanuit hun favoriete koffietentje zonder gebruik te hoeven maken van een ingewikkelde VPN-verbinding. Wij zorgen voor jouw hybride werkplek, waar dan ook, net zo betrouwbaar als op kantoor. Lees meer over onze thuiswerkservice op deze pagina.

Hybride werken op kantoor

Terwijl je sommige taken efficiënter kunt uitvoeren vanuit het comfort van je eigen huis, is er nog steeds een sterke behoefte aan fysieke aanwezigheid op kantoor voor bepaalde werkzaamheden. Hybride werkplekken zijn ontworpen om medewerkers te faciliteren in zowel individuele als samenwerkingsgerichte taken. Daarnaast spelen hybride werkplekken een belangrijke rol in het onderhouden van de bedrijfscultuur en het bevorderen van teambinding. De uitdaging is om deze hybride werken kantoor setups te voorzien van de juiste IT-infrastructuren. Dit kan bijvoorbeeld door het inrichten van hybride vergaderruimtes. Met een Meetingbar kunnen medewerkers op kantoor eenvoudig samenwerken met collega’s die vanuit huis werken. Zo kunnen medewerkers locatie onafhankelijk samenwerken en overleggen.

Hybride paradox

De wens om hybride te werken, maar toch verbonden te blijven met collega’s brengt ons bij de hybride paradox. Uit onderzoek blijkt dat werknemers tegenwoordig flexibel willen zijn in hun werkplek, maar ook persoonlijke tijd met collega’s willen spenderen:

“De Work Trend Index, die meer dan 30.000 mensen in 31 landen heeft ondervraagd, heeft onthuld dat 73 procent van de respondenten graag zou willen dat de flexibiliteit die ze tijdens deze periode hebben ervaren, blijft bestaan. De paradox? Tegelijkertijd zegt 67 procent dat ze ook meer persoonlijke tijd met collega’s willen.”

Omgaan met de Hybride paradox

Om als organisatie in te spelen op deze tegenstrijdige wens van medewerkers heeft Microsoft Viva uitgebracht. Micorosft Viva brengt teams samen op een digitaal platform en geeft inzicht in het welzijn van medewerkers.

Daarnaast is het belangrijk duidelijke afspraken te maken over wanneer je verwacht dat jouw medewerkers op kantoor verschijnen. Om medewerkers betrokken te houden bij jouw organisatie is het belangrijk om een meerwaarde te bieden voor personeel om hun werk op kantoor uit te voeren. Daarnaast is een goed ingerichte thuiswerkplek onmisbaar in de werkomgeving van tegenwoordig. Open het gesprek met medewerkers en vind de juiste balans tussen thuiswerken en werken op kantoor.

Hybride werken voor jouw organisatie

Hybride werken is duidelijk meer dan een trend; het is een blijvende verschuiving in de manier waarop we werk benaderen. Terwijl we ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit, zal de rol van IT alleen maar groter worden. Of het nu gaat om het faciliteren van samenwerking op afstand, het waarborgen van de veiligheid van gegevens of het ondersteunen van hybride werkplekken op kantoor, IT is de ruggengraat van deze nieuwe werkwereld. Bij BK IT Solutions begrijpen we deze uitdagingen en zijn we klaar om je te helpen bij uw overgang naar het nieuwe normaal in de zakelijke wereld. Advies nodig over het inrichten van hybride werkplekken bij jou op kantoor? Neem contact met ons op!