Wat is encryptie
Wanneer je je als ondernemer verdiept in de digitale beveiliging van jouw bedrijf kom je vaak de term encryptie tegen. Maar wat houdt het in en hoe kun je het gebruiken om jouw bedrijf te beschermen tegen cyberdreiging?
Wat is encryptie?
Encryptie is een ander woord voor versleutelen. Encryptie codeert data waardoor onbevoegde dit niet kunnen lezen of aanpassen. Het werkt als het ware als een sleutel van een kluis. Alleen met een passende sleutel kun je tot de inhoud komen. Het coderen van de data gebeurt door middel van een algoritme, wat wanneer nodig de encryptie weer kan ontsleutelen. Het versleutelen van teksten om het onleesbaar te maken voor onbevoegde is geen nieuw trucje; Julius Caesar maakte al gebruik van dit soort geheimschrift. Deze methode heet daarom ouwel Caesarcijfer.
Veel bedrijven verwerken en slaan informatie digitaal op. Bijvoorbeeld op een server, computer of telefoon. Maar ook andere opslagplekken die met het internet verbonden zijn, zoals de Cloud of mail. Bedrijfsinformatie bevindt zich dus al snel op meerdere plekken. Je wilt natuurlijk dat deze informatie alleen toegankelijk is voor wie jij het bedoeld hebt. Daar kan encryptie een uitkomst zijn. De encryptie van digitale informatie is een veelgebruikte methode om er voor te zorgen dat gevoelige informatie niet ingezien of aangepast kan worden door onbevoegde.
Waarom encryptie?
Het gebruik van encryptie wordt veel gebruikt bij betalings- of webverkeer. Dit is een logische zet, omdat je niet wil dat onbevoegde toegang hebben tot jouw online accounts. Maar ook (bedrijfs) informatie die in eerste instantie niet waardevol lijkt, kan wel baat hebben bij encryptie. Wanneer onbevoegde kwaadwillende bij jouw informatie kan, kan deze worden aangepast. Zonder dat je het zelf doorhebt. Dit kan gebruikt worden om de ontvanger te misleiden. Wanneer je informatie encrypt zorg je er voor dat de integriteit van berichten en bestanden behouden blijft.
Het is dus belangrijk dat de code die het algoritme genereerd complex genoeg is, zodat cybercriminelen deze niet kunnen kraken. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten ecryptie; symmetrische en asymmetrische encryptie.
Symmetrische encryptie
Bij symmetrische encryptie hebben de verzender en ontvanger dezelfde sleutel. Het algoritme gebruikt dezelfde code voor het encrypten en decrypten van de informatie. Het voordeel van symmetrische encryptie is dat dit erg snel is. Het nadeel hiervan is dat als de ontvanger de sleutel nog niet heeft, deze ook nog verzonden moet worden. Internetcriminelen kunnen hier op inspelen door de sleutel te onderscheppen en alsnog tot de data komen.
symmetrische encryptie is geschikt voor kleine, gesloten netwerken. Wanneer je symmetrische encryptie in een gesloten netwerk gebruikt is de kans klein dat de sleutel onderschept wordt omdat niet iedereen toegang heeft tot jouw netwerk.
Asymmetrische encryptie
Wanneer je een nieuw gesprek start in WhatsApp krijg je de melding dat jouw berichten end-to-end encrypted zijn. End-to-end is een asymmetrische versleuteling van data. Dit houdt in dat alleen jij en degene met wie je communiceert de appjes kunnen lezen. Bij asymmetrische encryptie zijn er twee sleutels; een privésleutel en een openbare sleutel. De openbare sleutel wordt gebruikt om de data te versleutelen. De privésleutel wordt gebruikt om de data te openen. Jij als verzender hebt dus een andere sleutel dan de ontvanger. Dit maakt asymmetrische encryptie iets langzamer maar wel een veiligere optie.
Encryptie op WhatsApp checken?
Wil je zeker weten dat jouw berichten in WhatsApp goed encrypt zijn? Dit kun je gemakkelijk controleren.
- Open een chat met een persoon waarvan je de encryptie wil controleren,
- Klik op de naam van de persoon bovenaan de chat ,
- Scroll naar beneden naar het hangslotje “Versleuteling” .
Wanneer je hier op klikt verschijnt er een QR code die de persoon van de chat kan scannen. Zelf kun je deze code scannen door rechtsonder op Code Scannen te klikken. Wanneer jullie berichten en oproepen end-to-end encrypted zijn, verschijnt er een groen vinkje op het scherm van de persoon die de code heeft gescand. Is de persoon niet in de buurt? Dan kun je ook de 60-cijferige code vergelijken.
Het beveiligen van jouw data heb je zelf in de hand. Het verzekeren dat jouw appjes encryted zijn, maar ook het gebruiken van een sterk wachtwoord of het implementeren van 2 factor authenticatie zorgen voor een betere weerbaarheid tegen cybercriminaliteit.