Tech-trends van 2024

In 2023 maakte AI haar stappen in de zakelijke wereld, in 2024 zien we steeds meer ontwikkelingen beschikbaar voor iedere werkplek. In deze blog delen we de top-tech-trends van hét moment.

AI op de werkvloer

Microsoft Copilot

Toen Chat GPT beschikbaar werd voor eindgebruikers ontkwam je er niet aan. Maar AI is veel meer dat dit; geïntegreerd in Microsoft 365 biedt AI de mogelijkheid tot het overnemen van herhaaldelijke taken, groot of klein. Verminder menselijke fouten en neem onnodig werk weg door het slim inzetten van AI.

Met Microsoft Copilot laat je AI voor jou werken in apps die je al kent;

  • Word: laat AI een eerste versie schrijven van jouw document,
  • Excel: creëer data-visualisaties op basis van trendanalyse,
  • Powerpoint: voeg relevante content toe op basis van andere documenten,
  • Teams: laat een samenvatting maken van belangrijke punten in een meeting.

SharePoint Premium

Ook het contentbeheerplatform SharePoint heeft AI geïntegreerd. In samenwerking met Copilot wordt samenwerken nog productiever, ook met personen buiten jouw organisatie.

Copilot kan in samenwerking met SharePoint:

  • Documentprocessen optimaliseren,
  • de workflow beveiligen,
  • inhoud organiseren.

Ook met AI in SharePoint kun je herhaaldelijke taken uit handen geven. Je kunt contracten vergelijken met gerelateerde contracten met de door AI aangedreven regelafwijking-engine. Deze engine markeert onderdelen die afwijken. Zo voorkom je incomplete documentatie en menselijke fouten. Wanneer documenten zijn goedgekeurd kan je ze met SharePoint e-signature doorsturen voor ondertekening.

Met de document portal kun je documenten delen met externe leveranciers en klanten. zo kun je externe sites opzetten in de huisstijl van jouw organisatie. zo kun je eenvoudig samenwerken met externe partijen.

IDP (intelligent document processing) haalt data uit documenten en analyseert deze. Dit kan je op verschillende manieren inzetten, maar voor ieder geval betekend dit minder menselijke fouten, gestroomlijnde porcessen en het sneller kunnen delen van informatie.

Werknemerswelzijn

Veel organisaties bieden de mogelijkheid voor medewerkers om hybride te werken. Dit kan gepaard gaan met een grote hoeveelheid notificaties die overweldigend kunnen zijn. Om werknemer welzijn te verbeteren filtert Microsoft Viva notificaties. Viva werkt in teams, en zorgt voor meer interactie met jouw organisatie en thuiswerkers, maar geeft ook suggesties die productiviteit kunnen bevorderen.

Citizen developers

Medewerkers met een interesse in IT worden steeds vaker ingezet om medewerkers te helpen bij kleine IT-issues. Microsoft ondersteund deze medewerkers het met power platform center of excellence. Deze kit biedt tools om medewerkers met verschillende levels van skill met automatiseren in het power platform.

De Microsoft Power Platform CoE Starter Kit is een verzameling van componenten en tools die zijn ontworpen om je op weg te helpen bij het ontwikkelen van een strategie voor het aannemen en ondersteunen van de Microsoft Power Platform, met de nadruk op Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents.

Meer data, meer analyse

Er komt steeds meer data beschikbaar. Wanneer je deze juist weet om te zetten naar informatie kunnen jouw medewerkers betere beslissingen nemen, gebaseerd op feiten. Met tools zoals Microsoft Fabric ligt data analyse voor veel bedrijven binnen handbereik.

Microsoft Fabric is een alles-in-één oplossing voor bedrijfsanalyse. Van het verplaatsen van gegevens tot real-time analyse en business intelligence. Hier krijg je een uitgebreide set diensten, waaronder Data Lake, data engineering en gegevensintegratie, allemaal op één plek.

Met Fabric hoef je niet langer verschillende diensten van diverse leveranciers bij elkaar te voegen. Het platform is opgebouwd op basis van Software as a Service (SaaS), voor een eenvoudige integratie.

Cybersecurity

Niet alleen de kansen voor bedrijven worden beter, ook de kansen voor internet criminelen blijven zich ontwikkelen. Datalekken komen steeds vaker voor, en zullen helaas ook veel vaker voor blijven komen. Dit kan komen door het werken op afstand, realistischere phishingmails en kwetsbaarheden van Internet of Things.

Het is dus belangrijk dat je jouw organisatie goed beschermd tegen cyberdreiging. Om deze reden wordt in veel landen de wet -en regelgeving strenger. Ook in Nederland is de NIS2 richtlijn in gang gezet. Nu de officiële publicatie van de richtlijn heeft plaatsgevonden, hebben de lidstaten tot 17 oktober 2024, oftewel 21 maanden, om de eisen van de nieuwe cybersecurity richtlijn in hun nationale wetgeving te verwerken.

De updates op een rijtje

  • AI blijft groeien en wordt onmisbaar,
  • Medewerkers met it-skills worden onmisbaar,
  • Data analyse wordt steeds bereikbaarder voor verschillende bedrijven,
  • Cybersecuritydreigingen worden groter,
  • Wet-en regelgeving omtrent cyber security wordt strenger.

Blijf up to date

Technologische ontwikkelingen blijven elkaar snel opvolgen, door de introductie van AI zien we dit duidelijk op de werkvloer. Het is van belang op tijd in te springen, en bij te blijven om de productiviteit en veiligheid van jouw organisatie te verbeteren. Wij adviseren en ondersteunen je graag op het gebied van automatisering, cybersecurity en co-managed ICT. Neem contact met ons op, en wij beantwoorden graag je vragen.