Checklist: Cybersecurity voor mobile devices en hybride werkplekken

Werk vindt niet alleen plaats op kantoren. Thuis, onderweg of bij een klant; werken gebeurt overal en op verschillende devices. Maar hoe zorg je ervoor dat deze vrijheid niet ten koste gaat van de cybersecurity van jouw bedrijfsgegevens? In deze blog geven we je tips die je kunnen helpen ervoor te zorgen dat jouw werknemers veilig kunnen werken, ongeacht waar ze zijn en welk device ze gebruiken.

De risico’s van hybride werken

Werken op afstand brengt nieuwe uitdagingen met zich mee; onbeveiligde Wi-Fi-netwerken, verlies van fysieke beveiliging en het gebruik van persoonlijke devices voor werk – allemaal potentiële openingen voor cyberaanvallen. Een onbedoelde klik op een phishing-link kan grote, negatieve gevolgen hebben. Maar met de volgende tips kun je deze risico’s beheren en voorkomen:

Gebruik multifactor authenticatie

Een wachtwoord alleen is niet langer voldoende. Het implementeren van multifactorauthenticatie of twee factor authenticatie voegt een extra laag van beveiliging toe. Hierdoor wordt het voor kwaadwillenden veel moeilijker om toegang te krijgen tot jouw accounts, zelfs als ze je wachtwoord hebben bemachtigt moet er toegang komen tot een tweede decive om binnen jouw accounts te komen.

Houd software en apps up-to-date

Updates en patches lijken misschien tijdrovend, maar ze zijn heel belangrijk als het gaat om het dichten van beveiligingslekken. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar zwakke plekken in software om binnen te dringen. Wanneer een update of patch beschikbaar is kan het zijn dat er een zwakke plek binnen het systeem is gevonden. Door regelmatig updates te installeren, zorg je ervoor dat bekende kwetsbaarheden worden verholpen, waardoor je systemen beter beschermd zijn. In deze blog geven we je tips over hoe je het beste updates kunt uitvoeren zonder dat ze veel van je tijd in beslag nemen.

Gebruik beveiligde netwerken

Het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken kan risico’s met zich meebrengen. Maar wat als je geen beveiligd netwerk tot je beschikking hebt? Wij bieden een Virtual Private Network (VPN). Deze VPN versleutelt je dataverkeer, waardoor het veel moeilijker wordt voor hackers om jouw gegevens te onderscheppen, zelfs als je via een onbeveiligd netwerk werkt.

Vergroot bewustzijn over phishing

Phishing-aanvallen zijn een van de meest voorkomende methoden die cybercriminelen gebruiken om toegang te krijgen tot systemen. Het is daarom van groot belang om verdachte e-mails, links en bijlagen te rapporteren. Twijfel je aan de authenticiteit van een bericht? Verifieer altijd voordat je ergens op klikt. Door bewustzijn bij medewerkers te vergroten over deze tactieken, kan je de kans op het slachtoffer worden van een cyberaanval verminderen.

Maak een cyberaanval-plan

Mocht je onverhoopt toch slachtoffer worden van een cyberaanval is het van groot belang dat alle medewerkers snel weten hoe te handelen. Door een plan op te stellen met te nemen stappen voorkom je dat de schade vergroot wordt en er snel gehandeld kan worden.

Houdt privé en werk data gescheiden

Soms is het verleidelijk om je persoonlijke device te gebruiken voor werkdoeleinden, maar dit brengt risico’s met zich mee. Het scheiden van werk- en persoonlijke accounts of het gebruiken van aparte apparaten voor verschillende doeleinden minimaliseert het risico op datalekken. Op deze manier voorkom je dat gevoelige bedrijfsinformatie in verkeerde handen valt, zelfs als je met je persoonlijke device slachtoffer wordt van een cyberaanval.

Samen tegen cybercrime

Bij BK IT Solutions houden we ons 24/7 bezig met het beveiligen van jouw digitale werkomgeving. Om jouw medewerkers bewust te maken en te trainen over cybersecurity bieden bij trainingen. Op deze pagina vind je meer informatie. Want met geïnformeerde en voorbereide medewerkers staat jouw organisatie sterker tegen cyberaanvallen.